Maďarsko vyzývá k jednotnému systému na vyhošťování uprchlíků

Maďarsko vyzvalo Brusel, aby vytvoril mechanizmus deportácie pre Európsku úniu (EÚ). Tamojšia vláda uvádza, že “odstránenie” migrantov, ktorí nemajú právo na pobyt v Únii, je “v prevažnej miere nemožné” za súčasných podmienok.

Maďarský minister spravodlivosti László Trócsányi označil ťažkosti, ktoré majú národy pri vyhnaní neúspešných žiadateľov o azyl, za jeden z “najväčších problémov” európskej migračnej politiky. V rozhovore s nemeckým denníkom Die Welt v stredu navrhol bloku vytvoriť európsky mechanizmus deportácie.

Trócsányi povedal, že Brusel by mal agentúre Frontex prideliť úlohu a vybaviť agentúru EÚ pre hranice “novými zručnosťami a primeranými finančnými zdrojmi, aby mohla organizovať deportáciu imigrantov, ktorí nespĺňajú podmienky na udelenie azylu, späť do svojich krajín pôvodu”.

V súvislosti s otázkou krajín, ktoré odmietli prevziať späť štátnych príslušníkov, ktorým bol zamietnutý azyl v Európe, minister uviedol, že “bude viac rozumné, ak by agentúra Frontex ako orgán EÚ rokovala s krajinami ako Afganistan o deportácii” namiesto súčasného systému, v ktorom jednotlivé krajiny musia uzavrieť svoje vlastné dohody s krajinami pôvodu migrantov.

Trócsányi takisto hovoril o téme Maďarska a spoločnom boji proti migračným kvótam spolu so Slovenskom, ktorý začal v stredu, keď sa obe krajiny obrátili na ESD, aby napadli rozhodnutie násilného rozmiestnenia migrantov z tretieho sveta do krajín, ktoré s tým nesúhlasia.

“Dodali sme desaťbodový zoznam dôvodov, ktoré považujeme za nezákonné,” povedal minister pre Die Welt. Vysvetlil, že Maďarsko nesúhlasí so zásadným presídľovaním a odsudzuje ho. “Rozhodnutie o pridelení kvót tiež vysiela nesprávny signál potenciálnym migrantom,” uviedol minister a poznamenal: “Príďte do Európy a my sa postaráme o ostatné.“

“Po druhé, nie je to efektívne. Títo ľudia chcú ísť do veľmi špecifických krajín, nie do krajín ako Rumunsko, Bulharsko alebo Maďarsko. Tí, ktorí boli poslaní do Lotyšska, boli späť v Nemecku o dva dni. Po tretie, ide o otázku zvrchovanosti,” dodal.

Ak Maďarsko prehrá spor na ESD, Trócsányi povedal, že krajina prijme verdikt. “Toto je právne záväzné,” povedal. “Maďarsko rešpektuje právo EÚ a plní svoje záväzky.”

(KPa, hs.sk, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru