Naučte se klíčové rozdíly mezi srdeční zástavou, mrtvicí a infarktem

Abychom mohli chránit sebe a lidi kolem nás, je velmi důležité znát primární rozdíly mezi srdeční zástavou, infarktem a mrtvicí. Jedná se velmi vážné záležitosti, které mohou postihnout kohokoli z nás.

Je velmi důležité rovněž vědět, že existují různé rizikové faktory, kterým je důležité věnovat pozornost, protože existují i takové, kterým lze předcházet.

To, co se snažíme říci, je, že si můžete významně pomoci sami, pokud chcete snížit jejich riziko. Takže, čtěte pečlivě!

Srdeční zástava

Problém týkající se převodního systému srdce.

Co je převodní systém srdce

Funkci srdce jako pumpy zajišťuje tzv. převodní systém srdeční. Jde o zvláštní buňky, které dovedou lépe než ostatní tvořit a vést vzruchy. Vedením vzruchu sítí převodního systému dochází k podráždění okolních svalových buněk a změně jejich elektrického napětí. Díky tomu dostávají jednotlivé části srdce pokyn ke smrštění.

lPříčina: K srdeční zástavě dochází, když srdeční sval náhle přestane bít v důsledku nesprávné funkce orgánu. Srdeční převodní systém, který je mimo kontrolu, je příčinou srdeční zástavy.

To vede k nepravidelnému srdečnímu tlukotu známému jako arytmie a dokonce k úplnému zastavení pumpování srdce. Osoba, kterou postihne srdeční zástavu a nedostane okamžitou pomoc a léčbu, zemře během několika málo minut.

Dodávka kyslíku do různých částí těla, především mozku, je narušena, protože srdce není schopno pumpovat krev, takže to vede k buněčné smrti.

Příznaky: Zastavení srdce způsobuje příznaky, jako je bezvědomí, zástava dechu nebo lapání po dechu.

Rizikové faktory: Rodinná anamnéza, koronární onemocnění srdce, věk, pohlaví, kouření, anamnéza arytmií, léky a nadměrná konzumace alkoholu patří mezi rizikové faktory.

Srdeční záchvat – infarkt

Problém s přísunem krve do srdce samotného.

Příčina: Vyskytuje se, když jedna nebo více oblastí srdce nedostane dostatek kyslíku kvůli omezení průtoku krve.

Obvyklou příčinou srdečního záchvatu je ucpaná tepna. Tato tepna dodává krev orgánu, který má odpovědnost pumpovat krev po celém těle.

Za hlavní příčiny ucpání se považují: krevní sraženina, která se dostala do cévy zásobující krví srdce nebo usazeniny a nahromaděný cholesterol na vnitřní stěně arterií.

Osoba, kterou postihne infarkt, potřebuje okamžitou léčbu, protože v případě jejího opoždění může dojít ještě k většímu poškození srdce.

Příznaky: Srdeční záchvat se projevuje příznaky jako je dušnost, studené pocení, nevolnost, úzkost, tlak, úzkost nebo pocit tlaku v hrudi, bolest, která vystřeluje do paží, ramen, horní části zad a čelistí.

Během srdečního záchvatu obvykle srdce nepřestává bít, na rozdíl od srdeční zástavy.

Rizikové faktory: Mezi nejčastější rizikové faktory patří diabetes, vysoký krevní tlak, věk, pohlaví, rodinná anamnéza, stres, obezita, špatná strava a sedavý životní styl.

Mozková příhoda – mrtvice

Problém týkající se přerušení nebo velkého snížení přívodu krve do mozku.

Příčina: Objeví se, když část mozku nedostane potřebný kyslík. K tomu dochází kvůli zastavení nebo extrémnímu snížení průtoku krve do životně důležitého orgánu.

Hlavní příčinou mrtvice bývá krevní sraženina, která se dostala do jedné z cév v mozku. Hemoragická mrtvice znamená prasknutí cévy, která je zodpovědná za dodávání krve mozku.

Okamžitá léčba může pomoci zachránit život osobě, kterou mrtvice postihla. Může také pomoci předejít komplikacím, jako je slabost nebo paralýza jedné strany těla.

Příznaky: Mezi nejčastější příznaky mozkové příhody patří závratě, potíže s mluvením, zmatenost, ztráta koordinace, necitlivost nebo slabost obličeje nebo jedné strany těla a náhlá vážná bolest hlavy bez jakéhokoli známého spouštěcího faktoru.

Rizikové faktory: Mezi nejčastější rizikové faktory patří věk, pohlaví, rasa, rodinná anamnéza, diabetes, obezita, poruchy krve, vysoký krevní tlak, předchozí mrtvice nebo dočasný ischemický záchvat (TIA), alkoholismus a kouření.

(KPa, Alternativnimagazin, Foto: AM)

Přejít nahoru