CNN: Při honičce za Rusy, stíhačky NATO bezděčně vtrhly do Finska!

Dvě španělské stíhačky NATO F-18 stíhaly tři ruská vojenská letadla nedaleko estonského vzdušného prostoru, uvedla CNN.

Podle televize během plnění úkolů piloti prý „nechtěně“ narušili vzdušný prostor neutrálního Finska. K incidentu došlo necelý den poté, co americký viceprezident Mike Pence zopakoval americký závazek k ochraně zemí Pobaltí před přízrakem „ruské agrese“.

Stíhačky NATO sledovaly tři ruská vojenská letadla nedaleko estonského vzdušného prostoru (tedy v neutrálním prostoru – pozn. red.), sdělila CNN. „V úterý ráno dvě španělské stíhačky F-18, vykonávající misi NATO při hlídce vzdušného prostoru pobaltských zemí, se zvedly do vzduch z estonské letecké základny Amari, aby sledovaly neidentifikované letouny nedaleko estonského vzdušného prostoru. Tyto letouny nepatřily členským zemím aliance,“ řekl úřadující mluvčí NATO Dylan White.

Navíc dodal, že ke sledovaným ruským letounům, které byly identifikovány jako dva MiGy-31 a nákladní letadlo An-26, vzlétly i finské stíhačky.

K incidentu mezi NATO a ruským letectvem došlo den poté, co americký viceprezident Mike Pence navštívil Estonsko, kde se potvrdil americký závazek k ochraně členů NATO před „ruskou agresí“.

„Žádná hrozba nepředstavuje větší riziko pro státy Pobaltí, než strašidlo agrese ze strany vašeho nepředvídatelného východního souseda,“ řekl americký viceprezident.

Ovšem kromě tohoto incidentu, španělská letadla „nechtěně“ porušila vzdušný prostor Finska, uvedla trochu upejpavě CNN.

„Při předávání jsledování finským kolegům, španělští piloti omylem vstoupili do finského vzdušného prostoru. Aletecké velení NATO podalo vysvětlení o incidentu finskému letectvu a v budoucnu zlepší naší spolupráci,“ řekl White.

Finsko, která není součástí Aliance, potvrdilo tyto informace. Ministerstvo obrany země oznámilo, že se dva španělští bitevnici jsou „podezřelí z porušení finského vzdušného prostoru“.

„Jsme svědky zvýšené aktivity ve vzdušném prostoru Pobaltí, avšak až několik výjimek, většina sledování se provádí bezpečně a profesionálně všemi stranami,“ řekl pv této souvislosti generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Nicméně incident vyvolává kacířskou otázku: Kdo koho vlastně ohrožuje?

(KPa, pz.cz, Foto: Shutterstock)

Přejít nahoru