Byl tichý, klidný a přitom nejkrutější mafián – Luigi Putrone

Luigi Putrone se narodil v roce 1961. Svoje dětství strávil v přístavním městečku Porto Empedocle v provincii Agrigento na jihozápadě Sicílie. Již od útlého détství to k mafii neměl daleko. Jeho rodina totiž byla zapojena do činnosti známé mafiánské organizace Cosa Nostra. Luigi Putrone se tak už jako mladý stal hlavou krvavé odnože klanu. Ta se zabývala likvidací nepohodlných lidí. Italské soudy ho proto odsoudily celkem třikrát – pokaždé v jeho nepřítomnosti a pokaždé na doživotí. Když jeho klan získal důkazy o tom, že jeden z mafiánů spolupracuje s policií, Putrone unesl jeho syna a rozpustil ho v kyselině.

Obchodoval s parfémy

V Česku se Putrone ukrýval na stracené doklady Itala Umberta Bonfiglia. Se svoj životní partnerkou – Češkou Nikol Horvátovou se seznámil na diskotéce. Žili spolu v bytě ve Vojanově ulici na ústeckém sídlišti Krásné Březno. „Vždy byl moc hodný. O tom, co se o něm říká, já nic nevím. O minulosti nikdy nemluvil,“ řekla Horvátová.

Putrone se v Ústí nad Labem živil prodejem italských parfémů. Obchod měl v ústeckém nákupním centru Labe. Firma se jmenovala René&Umberto, jeho společníkem byl René Slepčík. Ten tvrdil, že o skutečné identitě svého obchodního partnera neměl ani tušení.
Česká police prověřila i Slepčíkovu rodinu, zda Putronemu při jeho skrývání pomáhala, ale vyšetřování to neprokázalo.

Italská policie získala informace o Putroneho úkrytu v Čechách až po několika letech, v roce 2005. V srpnu ho čeští a italští policisté zatkli ve chvíli, kdy si šel koupit do místního obchodu pečivo. Putrone byl tak zaskočený, že se nezmohl na odpor.

Počas výslechu Putrone seděl na židli a nad ním stálo ozbrojené komando. Výslech trval několik hodin, mafián toho ale moc neřekl. Přesně dokázal, co znamená omerta, v kodexu mafie zákon mlčení.

Slíbil, že neuteče

„Vůbec nebyl nervózní. Jako by byl smířený a čekal na to, že jednou ho dopadnou,“ vzpomíná soudce Ondřej Peřich, který Putroneho poslal do vazby a následně rozhodl o jeho vydání do Itálie.

Nejvíc ho na Putronem zaujal jeho přístup. „Přestože věděl, co spáchal a že za to dostal v Itálii doživotí, navrhl, abychom nahradili vazbu písemným slibem, že bude k soudu docházet a nebude se vyhýbat vydávacímu řízení,“ poznamenal Peřich.

Putrone putoval do vazební věznice v Litoměřicích, odkud byl převezen i na Pankrác. Mezitím Italové těsně před vypršením lhůty poslali do Česka žádost o jeho vydání. Mafián do rodné země ale nechtěl.

„Veškeré skutky, které jsou mu připisovány, popírá. Nevěří italským soudům, které jsou podle něj pod vlivem tamních zločinců – mafiánů. Ti ve snaze zachránit se před justicí lžou a vraždy házejí na něj,“ uvedl Putroneho obhájce Jiří Nedvědický. Ústecký krajský soud ale Putroneho 15. března 2006 do Itálie vydal.

Co je s Putronem nyní, není jasné. Podle původních rozsudků sice dostal doživotí, podle článku italského webu Agrigento TG24 z března 2013 byl ale Putronemu za spolupráci s vyšetřovateli snížen trest na 7 let a 4 měsíce.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Pinterest)

Přejít nahoru