Czech Nature Photo zná vítěze

Štefánek, který se stal absolutním vítězem, obsadil se svou štikou pod zamrzlou hladinou i první příčku v kategorii Plazi, obojživelníci a podvodní život. Podle autora přitom fotografie vznikla náhodou při potápění v lomu Výkleky, kde se s fotografem Viktorem Vrbovským vydal k zatopenému stromu, kde se štika ukrývala.

“Porota se jednomyslně shodla, že fotografie roku ‘Pod ledem’ výjimečným způsobem spojuje cit pro výtvarné pojetí fotografie, kompozici s vynikající technickou kvalitou a působivostí námětu,” uvedl předseda poroty Czech Nature Photo Michal Krause.

Štefánek zvítězil v kategorii Plazi, obojživelníci a podvodní život už v loňském nultém ročníku Czech Nature Photo, kdy si cenu odnesl za fotografii nazvanou Jarní romance ropuchy obecné.

Dalšími letošními vítězi hlavních kategorií se stali Jiří Karbus, Martin Tomáš, František Dulík, Josef Bosák, Jana Mašterová, Roman Vodička, Václav Bystřický, Petr Kocourek. Vedle nich porota ocenila i Vladimíra Čecha mladšího, kterému udělila zvláštní cenu za sérii snímků pořízených v lese prostřednictvím fotopastí. “Díky úsilí a nadšení autora se můžeme seznámit s unikátními a vzácnými živočichy, kteří svádějí nelehký boj o své místo v české přírodě,” odůvodnila porota udělení ceny Čechovi. Bez ceny neodešla ze soutěže ani trojice z nejmladších autorů – Jakub Klíma, Mojmír Ševčík a Oliver Josek, které porota ocenila za to, jak svými fotoaparáty zachytili krmení vlaštovek, zrcadlení tučňáka ve skle nebo pelikána na vodě.

Centrum zaměřené na fotografii Czech Photo Centre pořádá soutěž Czech Nature Photo od loňského roku a jejím prostřednictvím chce ukázat přírodu celého světa. Soutěž je určena pro profesionální a pokročilé amatérské fotografy.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru