Česká vláda chce finančne odškodňovať deti, ktorým povinné očkovanie poškodí zdravie. Kedy sa k rovnakému kroku odhodlá aj Slovensko?

Ak štát ukladá zákonom povinnosť očkovania, mal by prijať aj zodpovednosť a zabezpečiť odškodnenie detí v prípade, že dôjde k poškodeniu ich zdravia spôsobeným očkovaním. Je to prax aj v iných štátoch,” uviedol pre Právo minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Informoval o tom portál idnes.cz.

Odškodnenie by poskytovalo priamo ministerstvo. “Ak prizná ministerstvo nárok na náhradu, bude treba nahradiť ujmu do šiestich mesiacov od uplatnenia nároku, prípadne by následne bolo možné domáhať sa odškodnenia súdom,” doplnil minister.

Odporovia povinného očkovania často argumentujú tým, že očkovanie spôsobuje rôzne zdravotné problémy, napríklad autizmus, v horších prípadoch aj smrť. Väčšina lekárov ale tvrdí, že očkovanie je relatívne bezpečné. U niektorých detí ale môže vyvolať vedľajšie účinky, ako napríklad alergickú reakciu.

Odškodnenie po očkovaní môžu získať deti napríklad v Nemecku, Rakúsku, Veľkej Británii alebo USA. Podmienkou pre udelenie peňazí je preukázateľný vzťah medzi očkovaním a zdravotným následkom. Vo väčšine západných krajín ale očkovanie povinné nie je. Na Slovensku je naopak očkovanie povinné a vládni politici zatiaľ ani len nepremýšľajú o tom, že by poškodené deti a ich rodiny finančne odškodnili.

(www.hlavnespravy.sk, foto: www.shutterstock.com)

Přejít nahoru