Rusko ukáže snímek o „chemické oběti“ – chlapci ze syrské Dúmy v OSN!

Snímek o chlapci ze syrské Dúmy bude ukázán zástupcům členských států Rady bezpečnosti (SB) Organizace spojených národů, řekl ve čtvrtek v rozhovoru pro televizní kanál „Rusko 1“ ruský zástupce při OSN Vasilij Nebenzia.

Předtím televizní kanál „Rusko 24″ ukázal rozhovor s chlapcem, který se podílel na natočení důsledků chemického útoku údajně provedeného v syrském městě Dúma. Podle televizního kanálu se jedenáctiletý obyvatel města Dúmy dne 7. dubna zúčastnil výroby záběrů, které distribuovala nevládní organizace „Bílé přilby“. Hasan Diab je na videu natočen, jak neznámí lidé dávají chlapci první pomoc v nemocnici Dúma po „chemickém útoku”. Předstírají, že mu pomáhají – nalévají na něj vodu a třese se. Mokrý a vyděšený Hasan nechápe, co se děje kolem něj. Večer toho dne byl už doma. Nyní je jasné proč.

„Byli jsme ve sklepě. Máma mi řekla, že není dnes nic k jídlu, najíme se až zítra. Slyšeli v ulicích křik…“Jděte do nemocnice!“ „Běželi jsme do nemocnice a jakmile jsem vešel chytili mě a začali polévat vodou. Potom nás položili na postel vedle jiných lidí,” řekl Hasan Diab ruské televizi.

Na videu se Hassan rychle poznal. Chlapcův otec – Omar – řekl, že bojovníci dítěti nic nevysvětlili. Prostě křičeli na ulici, a vyzývali všechny, aby přišli do „bodu” – tak nazývali nemocnici v Dúmě.

„Když jsem zjistil, že je dítě v nemocnici, odešel jsem z práce a běžel tam. Žádné chemické zbraně. Kouřil jsem na ulici a nic necítil. Došel do nemocnice a uviděl svou rodinu. Radikálové rozdali za účast v tomto videu datle, sušenky a rýži, a všichny nechali odejít domů. Moje dítě se cítilo skvěle,“ řekl otec chlapce Omar Diab.

„Již nyní máme tuto zprávu s titulky a rozšíříme ji členům (Rady bezpečnosti OSN), novinářům, a na příštím zasedání Rady bezpečnosti ještě najdeme způsob, jak ji zobrazíme na obrazovce,“ řekl Nebenzia.

Podle organizace „Bílé přilby“ 7. dubna se v syrské Dúmě použily chemické zbraně proti civilistů (mělo být zabito 75 lidí a 1000 zraněno). O této organizaci na ministerstvu obrany Ruské federace uvedlo, že není spolehlivým zdrojem informací. Zástupci Ruského centra pro usmíření bojujících stran provedli 9. dubna průzkum Dúmy, ale nenalezli zde žádné stopy použití chemických zbraní. 14.dubna Spojené státy, Británie a Francie zahájily raketový útok na vojenské cíle a civilní infrastrukturu Sýrie s tím, že jejich akce jsou reakcí na použití chemických zbraní ze strany vládních sil v Dúmě.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru