Američanom sa ich sankcie vracajú ako bumerang v podobe vyšších cien ropy

Situácia s cenami ropy je pre USA o to nepríjemnejšia, že Rijád a Moskva chcú v udržiavaní nízkych zásob ropy na trhu pokračovať. Dôvodom je druhý cieľ ich dohody, ktorý spočíva v nutnosti nových investícií do sektora ťažby ropy a zemného plynu. Ruský minister energetiky Alexander Novak a jeho saudskoarabský rezortný partner Khalid Al-Falih sa zhodli v tom, že dohodnuté obmedzenia na ťažbu ropy priniesli pozitívny efekt, vďaka čomu sa jej ceny po dlhom čase dostali na úroveň vyše 70 dolárov za barel, čo je trojročné maximum. Tento trend chcú Moskva a Rijád udržať v záujme získania dodatočných finančných prostriedkov nutných na nové investície do ťažobnej infraštruktúry. Obmedzenia na ťažbu ropy by tak mali zostať v platnosti minimálne do konca roku 2018, eventuálne až do konca roka 2019.

Nádeje USA, že by mohli čeliť koordinovanej stratégii Ruska a Saudskej Arábie prostredníctvom nárastu ťažby bridlicovej ropy a plynu sa zatiaľ nenaplnili. Problém USA podľa agentúry Bloomberg môže spočívať aj v tom, že ťažba ropy v USA je v rukách veľkého množstva nezávislých producentov, ktorí nemajú ani zďaleka podobné páky na ovplyvňovanie svetových cien ropy ako veľké štátne monopoly v krajinách OPEC, respektíve v Rusku. Aj napriek rétorike amerického prezidenta Donalda Trumpa o „neakceptovateľnosti“ nárastu cien ropy nemá Biely dom v podstate žiadnu možnosť, ako by tento trend mohol zvrátiť. Rusko a OPEC nemajú dôvod brať akýkoľvek ohľad na Trumpove invektívy a vyhrážky. Naopak, americká administratíva sa musí naučiť žiť s tým, že v prípade potreby sa USA musia zmieriť s nastolením rovnovážneho stavu globálnych cien ropy v réžii Moskvy a Rijádu.

Moskva preukázala podľa analytikov americkej agentúry Bloomberg veľkú prezieravosť, keď sa odhodlala zohrať úlohu sprostredkovateľa na Blízkom východe, keďže je to práve Rusko, ktoré finančne najviac profituje z dohôd uzavretých s krajinami OPEC. Ruským záujmom v tomto smere nahrávajú aj vyjadrenia saudskoarabského ministra energetiky Khalida Al-Faliha, podľa ktorého existuje dlhodobý potenciál udržateľnosti pozitívnej dynamiky cien ropy, nakoľko globálna ekonomika disponuje dostatočnou kúpyschopnosťou vo vzťahu k dodávateľom ropy.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru