CBC: “Kanadská vláda viní Rusko ze „zásahu” do voleb, ale není to pravda!”

Během vyhoštění čtyř ruských diplomatů kvůli otravě Skripala, Ottawa řekla, že vyhnaní Rusové mohli „zasahovat do demokratického systému“ v Kanadě.

A tím nevědomky vyvolala otázky: zda se Moskva o to nepokusila v posledních volbách v zemi, uvedla CBC. Zatímco kanadští úředníci nebyli schopni rozptýlit pochybnosti, odborníci jsou přesvědčeni, že vláda to nemyslela doslovně, ale že prohlášení mělo spíše charakter „varování“.

Materiál CBC je typický po západní média svým schizofrenním přístupem k faktům, k mezinárodnímu právu k obecnému pojetí presumpce neviny. A jen potvrzuje, že kanadská vláda nastoupila tvrdý protiruský kurz.

Komentář kanadské vlády o vyhoštění čtyř ruských diplomatů jako „odpověď“ na otravu bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii zmátl místní novináře, zda Ottawa obvinila Moskvu ze zasahování do posledních kanadských voleb, či nikoli, sdělila CBC.

Jak je uvedeno v materiálu společnosti, dotazy na vládu přišly po oficiálním prohlášení kanadské ministryně zahraničních věcí Christie Freelandové, která oznámila vyhoštění čtyř ruských občanů, a řekla, že tito jsou považováni za „zpravodajských důstojníky či osoby, které využívají své postavení diplomatů k poškození bezpečnosti Kanady nebo se vměšují do našeho demokratického systému”.

Co tím přesně myslela, Freelandová nevyjasnila, zdůraznil novinář CBC. A když v rozhovoru pro CBC s ministrem obrany Harjita Sajjana požádal, aby objasnil, zda slova ministryně zahraničí znamenají, že Rusko zasáhlo do federálních voleb v Kanadě v roce 2015, nemohl říci nic konkrétního, a pouze poznamenal, že „kvůli bezpečnostním důvodům“ nemůže mluvit podrobně o takových věcech.

A proč Rusy – když je tedy nachytali při „intervenci“ do kanadského demokratickéhi systému – nevyhostili ze země dříve, Sajan také nevysvětlil, poukázal článek.

Jak uvedl v e-mailové korespondenci s dopisovatel CBC profesor na Ottavské univerzitě a informační bezpečnosti expert Wesley Wark, prohlášení ministryně zahraničních věcí je třeba chápat jako pokus, dát najevo Rusku, že Ottawa nebude mlčky snášet operace na rozšíření vlivu, buď vměšováním do záležitostí ruské diaspory, tajného vytváření politických a obchodních vazeb nebo přímý zásah do voleb. „Neberte tento komentář tak, že kanadská vláda má důkazy o určitém faktu vměšování do voleb,“ cituje autor Warka. „V tomto smyslu mluvíme o výstražném výstřelu.”

Kanada rozsvítila zelenou Kyjevu pro pokračování války na Donbasu

Jak připomíná komentátor CBC, Centrum na zabezpečení komunikace – kanadská zpravodajská agentura se specializovala na dohled využití elektronických prostředků – v loňské zprávě o „kyberhrozbách“ demokratickému procesu v Kanadě oznámila, že federální volby v roce 2015 byly podrobeny „nepříliš sofistikovaným kybernetickým útokům“, údajně organizovaných jednotlivými zločinci. „Nicméně, stále nemají vysledováno, že by se informace ovlivňující demokratický proces v Kanadě v době voleb použily kterékoliv státy,“ je uvedeno v dokumentu.

Nicméně, jak uvedl CBC kanadský výzkumník analytického centra „ústavu Macdonald-Laurier“ a expert na Rusko Marcus Kolga, Rusko má schopnost „zasahovat do demokratického systému v Kanadě cestami, které nemusí nutně znamenat přímý dopad na výsledky voleb“. Například podle Kolga Rusové už mnoho let v Kanadě vytvářejí organizace a kostely, které „podporují cíle politiky Kremlu“, aby „ovlivnily veřejného mínění“. „Takže, když se podíváme na demokracii, tak říkajíc, na velmi vysoké úrovni (ze strany Ruska) jsou pokusy o manipulaci neustále,“ tvrdil analytik.

Přičemž podle profesora politologie Royal Military College of Canada Christiana Leuprechta, v Rusku existují hned dvě rozvědné agentury – FSB a GRU – které si zachovávají přítomnost v každém velvyslanectví. „Někteří z ruských diplomatů v každém případě ppracují pro rozvědku, a někteří z nich jsou opravdu diplomaté, a je to známo všem,“ cituje Leuprechta CBC. Podle mají v Kanadě a její spojenci mají velmi jasnou představu o tom, kdo je kdo, ale vyhnání Rusů bylo pravděpodobně nutné pro to, dát „tvrdý“ signál Moskvě. „Poselství Rusům je toto: všichni rozumíme, že rozvědka je hra, všichni ji hrajeme a všichni se snažíme posunout hranice toho, co je dovoleno; ale vy, v tom smyslu, posíláte zvědy do naší země, kteří tyto hranice již překročili,” dodal.

Ve zjednodušené podobě „odborníci“ oslovení CBC spíše připomínají tvrdé ideology, kterým na faktech moc nezáleží. Stačí vytvořit předpoklad – ha Rusko se asi vměšovalo do demokratického systému Kanady! – následně to sice popře samotná kanadská tajná služba, ale to je jen drobný, malý a nedůležitý detail. Stačí si všimnout následné obraty, že Rusko může „zasahovat do demokratického systému v Kanadě cestami, které nemusí nutně znamenat přímý dopad na výsledky voleb“. Z toho musí být Kanaďan naprosto zmatený. Takže ovlivňují, ale vlastně neovlivňují. Tak nebo tak, je to ale nebezpečné, sdělí se.

Ideolog následně řekne banalitu – že na ambasádě také vedle skutených diplomatů také sedí skrytí špioni – jakoby to nebyla snad praxe VŠECH států, Kanadu nevyjímaje. A dávat Rusku „tvrdý“ signál je o ničem. O předpokladech vycházejících něčeho, co se nestalo. Mimochodem, každou národní diasporu v jiném státě vždy oslovují jejich národní státy a instituce – především kulturní a vzdělávací. Je nemožné najít stát, který se o „své“ krajany v cizině nezajímá. Tak se například projevuje Ukrajina ohledně svých krajanů v Polsku, Maďarsko se zajímá o své národnostní příslušníky na Ukrajině, Česko se stará o volynské Čechy atd.. Stát, respektive vláda, která by tak nečinila, by se okamžitě stala terčem tvrdé kritiky doma.

Lze připustit, že CBC oslovení ideologové jsou odborníky, kteří vědí o manipulaci veřejného mínění poměrně hodně. Ostatně při vytváření démonického obrazu Ruska, předjímání bubáka v Kanadě, provádějí právě takovou manipulaci.

(JRu, prvnizpravy.cz)

Přejít nahoru