Dvanáctkrát více migrantů než vloni směřuje z Balkánu do EU

Podle nových údajů se výrazně více uprchlíků dostává na vnější hranici Evropské unie přes Balkán. Počet uprchlíků pocházejících z Turecka přes západní Balkán rychle vzrostl.

 

“Ohniskem nelegální migrace” je Bosna a Hercegovina, píše se v  oficiální zprávě Spolkového  ministerstva vnitra.

Místní pohraniční policie registrovala  “100 až 150 přistěhovalců každý den během neoprávněného vstupu”. Toto číslo se zvýšilo dvanáctkrát oproti roku 2017. Podle Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) bylo od 1. ledna do 20. května zaregistrováno 4373 případů nelegálního vstupu. V celém roce 2017 to bylo pouze 755.

Rakouské a německé orgány se proto dohodly na zpřísnění společných hraničních kontrol. Od 1. června se v příhraničních oblastech budou provádět speciální akce a společné vlakové kontroly, oznámil v úterý úřad spolkového policejního ředitelství Mnichov. Budou rovněž prováděny společné kontroly nákladních vlaků na kontrolním stanovišti Seehof / Brenner.

Rakousko také dočasné zavedlo pohraniční kontroly na vnitřních hranicích Slovinska a Maďarska  “k zajištění veřejného míru, pořádku a bezpečnosti”, jak je uvedeno v nedávném oběžníku spolkového úřadu Dolní Sasko.

Rakouské hraniční kontroly by měly  podle nařízení rakouské vlády  trvat do 11. listopadu 2018. Na hraničních přechodech se proto dá očekávat v nadcházejících týdnech a měsících delší čekací doby.

Podle UNHCR v severních bosenských městech Bihač a Velika Kladuša je v současnosti asi tisíc uprchlíků a migrantů, kteří čekají na možnost cestovat dále na sever přes Chorvatsko do Slovinska. Čtvrtina uprchlíků a migrantů v Bosně jsou Syřané, následovaní Pákistánci, Afghánci, Iráčany a Libyjci.

A jak to už teď vypadá ve Vídni, tak to nám napsala naše dopisovatelka z Vídně. 

Vídeň – rakouská metropole, lákající od své architektury až po „vídeňskou kuchyni“ turisty z celého světa, město překypující kulturou, prívětivostí a dobrou náladou, to krásné město… umírá.

Vídeň zaplavují hordy které nemají zde co pohledávat. Nemají městu co dát, nemají ho vlastně ani rády. Jenom si ho rozdělují na „svá území“, o které mezi sebou bojují. Balkán nebo bazar. A ti původní obyvatelé musí tomu jenom přihlížet. Bezmocně. Stávají se menšinou, protože „ti druzí“ se rozmnožují rychlostí přímo strašidelnou. 

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru