Chlapec se vzpomínkami mrtvého: Zabili mě ve válce!

Jméno James M. Huston by nejspíš za pár let upadlo úplně v zapomnění, nebýt jednoho současného malého kluka…

James Leininger se už od útlého dětství nezajímal o nic jiného než o letadla. Bylo tedy logické, že táta Bruce vzal dvouletého prcka do Dallaského leteckého muzea. Mrňous se hned začal ochomýtat okolo prvního letadla, poklepával přitom na kola a podvozek. Na otázku, co dělá, odpovídal: „Předletovou kontrolu, přece!“Pak u něj propukly noční můry.

Letadlo hoří! Chlapec umírá!
„Letadlo hoří a padá! Chlapec se nemůže dostat ven!“ budil se hrůzou ze spaní. „Když jsem se ho zeptala, který chlapec, odpovídal – To jsem já!“ vzpomíná maminka Andrea. Zpočátku si rodiče mysleli, že jde o klasické dětské úzkostné sny, postupem času však začali tušit, že je za nimi něco mnohem víc.

Třeba když koupili Jamesovi model letadla a maminka mu na něm ukazovala, kde nese bomby. „Mami, tohle není bomba, ale přídavná palivová nádrž,“ opravoval ji tříletý James. A také noční můry se stupňovaly. Když je míval až čtyřikrát do týdne, rozhodla se máma zajít s ním k psychologovi. Ten poradil, ať si s chlapcem o jeho vzpomínkách – skutečných nebo domnělých – co nejvíc povídají. Pomohlo to. Noční můry se zmírnily, zato se začaly vynořovat vzpomínky z minulého života. Paměť se chlapci vracela zejména v polospánku.

Kamarádi ještě žijí

Malý James vzpomínal, že létal na letadle typu Corsair, které Japonci trefili do motoru. „Ta letadla měla pořád díry v kolech,“ stěžoval si. Piloti i historikové rodičům potvrdili, že corsairy opravdu mívaly problémy s koly kvůli neúměrné zátěži při přistávání.

Později si James vzpomněl na jméno své letadlové lodi – Natoma – a také na kamaráda Jacka Larsona. Když jeho táta zjistil, že loď skutečně existovala a že veterán jménem Jack Larson žije v americkém státě Arkansas, byl to pro něj šok. „Kdyby se to nestalo mně samotnému, nevěřil bych tomu. Náš další krok byl jasný – jdeme navštívit Jacka,“vzpomíná otec.

U veterána teprve čekalo Bruceho překvapení – James poznal na fotografiích z války své bývalé kolegy letce! A Jack si vzpomněl, že jediný sestřelený v onen osudný den byl v bojích nad Iwo Jimou jeho kamarád James M. Huston. „Zasáhli ho do přední části, v oblasti motoru. Celé letadlo začalo okamžitě hořet,“ potvrdil stařec chlapcovy vzpomínky.

Krutá sestra a staří kamarádi
Brucemu se nakonec podařilo najít i pilotovu sestru Anne. Také u ní připravil James  všem malé překvapení:„To je Anne, má nejstarší sestra,“ vykřikl, sotva starou dámu uviděl. A rozpomněl se, že jí kdysi přezdíval Ruth, protože na něj byla drzá (z anglického slova brute), což Anne potvrdila. „Je to opravdu zvláštní, ví o mně spoustu věcí, i ty nejmenší detaily,“ přiznala zaskočená paní.

Vše vyvrcholilo v září 2004, kdy vzal otec Jamese na sraz veteránů, kteří sloužili na letadlové lodi Natoma. Některé z nich chlapec poznal i po šedesáti letech. „Ale hodně zestárli,“ podotkl smutně. V té chvíli už nikdo nepochyboval o tom, malý James Leininger je skutečně James Huston, který zahynul ve druhé světové válce.

Pravda nebo výmysl?
James Leininger pomalu dorůstá do věku, v němž jeho jmenovec padl. Se svými vzpomínkami i nočními můrami se už dávno vyrovnal, ale přesto zůstal trochu jiný. Někdy mu přijdou z ničeho nic na jazyk staromódní obraty, které už dnes nikdo nepoužívá. A hodně se zajímá o historii…

Co si o tom všem myslíte vy, naši čtenáři? Existují minulé životy? A proč si na ně někteří lidé dokážou vzpomenout, zatímco jiní nikoli? Má každý možnost narodit se znovu a třeba lépe? Nebo se to povede jen některým?

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru