Ustjurtská plošina v Kazachstane + VIDEO

Územie medzi dedinami Say-Utes a Beineu bolo pokryté podivnými kresbami viditeľnými iba zo vzduchu, ktoré pripomínali kresby v púšti Nazca. Šípky, ako ich nazývajú vedci, sú roztiahnuté od mysu Duan v Aralskom mori, minimálne 100 kilometrov do vnútrozemia plošiny Ustjurt. Jednotlivé kresby – šípky sa príliš tvarom a rozmermi od seba nelíšia, iba niektoré majú priame línie a niektoré prehnuté a ukazujú smerom na sever. Na niektorých obrazcoch línie jedných šípok pretínajú obrysy iných.

Každá šípka pripomína vrece so širokým priechodom, ku ktorému vedie nasmerovaný val. Na vrchole trojuholníkov sa nachádza kruh s priemerom 10 metrov, ktorý bol pravdepodobne jamou. Dĺžka každej šípky je 800-900 metrov a spolu s valom dosahuje 1500 metrov, šírka 400 až 600 metrov. Výška valu dosahuje 80 centimetrov, ale pôvodne bol val pravdepodobne oveľa vyšší.

Celý systém gigantických kresieb – šípok na plošine Ustjurt je možné pozorovať na území veľkom 100 kilometrov, ale vedci predpokladajú, že je oveľa väčší a presahuje svojou dĺžkou aj systém záhadných obrazcov Nazca.

Dokument:

https://www.youtube.com/watch?v=ygTRFsnSlVo&feature=youtu.be

(biosferaklub.info, foto: Shutterstock, video: Youtube)

Přejít nahoru