Rusko: Dali jsme OPCW dostatek důkazů o provokaci „Bílých přileb“!

Ta tvrdila, že došlo k údajnému chemickému útoku v syrském městě Dúma ve Východní Ghutě, připomněl mluvčí ruského ministerstva obrany generál Igor Konašenkov.

Dříve Západ obvinil Damašek z chemického útoku v Dumě a vyhrožoval vojenskými údery, což nakonec i provedl. Moskva vyvrátila informace o chlórové bombě údajně vypuštěné syrskou armádou. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že cílem obvinění používání toxických látek syrskými jednotkami bylo chránit teroristy a odůvodnit možné vojenské údery zvenčí. V generálním štábu Ruské federace přitom 13. března informovali o připravované provokaci bojovníků ve Východní Ghutě ohledně použití chemických zbraní.

Jako důkaz chemického útoku organizace „Bílé přilby“ předložila snímky, na nichž jsou zaznamenáni obyvatele Dúmy, včetně dětí, které se lékaři údajně snaží zachránit před účinky toxických látek.

Na místě „chemického útoku“

Konašenkov řekl, že v Dúmě dokončil práci tým odborníků OPCW, aby ověřil informace o údajném chemickém útoku, kterého se měly dopustit vládní síly 7. dubna. „Inspektorům byl udělen plný a neomezený přístup ke všem oblastem jejich zájmu, objektům a prostorám, kde pracovali tak dlouho, jak potřebovali,“ řekl zástupce ministerstva obrany.

V tomto případě  byla úředníky ruského Centra pro usmíření válčících stran a vojenskou policií  zajištěna integrita a bezpečnost všech objektů a lokalit údajného chemického útoku v Dúmě, po jejím opuštění militanty, řekl Konašenkov.

Uvedl, že ve Východní Ghutě experti OPCW navštívili dva byty údajného použití chemických látek, kde vzali potřebné vzorky, a rovněž tak laboratoř a sklad chemikálií teroristů. A v Dúmě inspektoři navštívili nemocnici, kde se ptali místních obyvatel a účastníků zinscenovaného videa natočeného „Bílými přilbami“, a vzali si potřebné vzorky. Ruské ministerstvo obrany nyní čeká na zprávu komise OPCW s výsledky práce odborníků v Dumě, uvedl Konašenkov.

Připomněl, že 26. dubna ruská strana uspořádala tiskovou konferenci účastníků a svědků na natáčení částí videa v ústředí OPCW v Haagu, kde se jich zástupci členských států mohli osobnězeptat. „Není jasné, proč v USA a některých evropských metropolích, kde nejvíce křičeli o údajném chemickém útoku v Dúmy 7. dubna, nechtěl osobně mluvit s živými svědky provokace „Bílých přileb“, kteří přijeli do Haagu,“ poznamenal.

„A dnes, když se vynořily důkazy a svědci monstrózní provokace, se vše zdá být jasné. Proto se objevily informace o ukončení financování „Bílých přileb“ Spojenými státy? Pravděpodobně výsledky těchto podvodů neodpovídají finanční investici,“ dodal Konašenkov.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru