Migranti jsou pro Brusel důležitější než Maďaři v Zakarpatské republice

„Brusel v současné době budí dojem, jako by lidská práva migrantů byla mnohem důležitější, než život maďarského lidu, a myslím, že to je velmi špatný signál z Bruselu. To, co skutečně očekáváme od Bruselu je, že se postaví za práva Zakarpatských Maďarů,” doufá maďarský ministr zahraničí.

„Ukrajina porušuje zákony týkající se maďarského národního společenství, situace se dále zhoršila v posledních dnech, namísto toho, aby se Ukrajina řídila doporučením mezinárodních fór, tak nastal na Ukrajině obrat k horšímu,“ pokračuje  Péter Szijjártó.

Ministr zahraničí zdůraznil, že navzdory rozhodnutí Benátské komise, přijatého na konci loňského roku, do dnešního dne dochází pouze k formálním konzultacím s ukrajinskou vládu, kde zástupci Zakarpatské Maďarské kulturní asociace (KMKSZ) jako kdyby mluvili do větru a ne o změnách  školského zákona o veřejných školách, který umožňuje vzdělání v mateřském jazyce pouze 12 let namísto 23 let.

Podle ministra zahraničí Maďarsko neustále hledá možnosti dialogu, například příští týden na zasedání ministrů zahraničních věcí EU bude jednat s ukrajinským ministrem zahraničních věcí a 23. května dorazí do Budapešti Wess Mitchell, státní tajemník amerického ministerstva zahraničních věcí.

Brenzovics Laszlo , šéf KMKSZ), zdůraznil, že jsou stále více na Ukrajině zaváděna opatření, která  v rozporu s ukrajinskou ústavou a mezinárodními závazky Ukrajiny omezují práva menšin na Ukrajině. Pokud chce Ukrajina vstoupit do EU a NATO, tak nemůže přijímat taková opatření, která jsou v rozporu s evropskými zásadami, zdůraznil Brenzovics Laszlo.

Maďarský ministr zahraničí ještě připomněl, že Evropskou unii čeká debata o unijním rozpočtu, která by měla být do léta ukončena a unijní volby. A nejen otázky migrace, ale i otázky evropských menšin zajímají evropské občany, je přesvědčen Péter Szijjártó.

Maďarsko nadále blokuje jednání Ukrajiny o přistoupení do NATO, protože Ukrajina doposud nesplnila doporučení Benátské komise, vztahující se k menšinám.

(prvnizpravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru