Čím více problémů má Írán, tím silnější bude Rusko v regionu

„Čím horší je vztah mezi Teheránem a Západem, tím se pod silnější vliv Moskvy dostává oblast Blízkého východu, včetně Íránu,“ tvrdí Christoph Wanner.

Po rozhodnutí Donalda Trumpa chce Rusko i evropské země zachovat jadernou dohodu s Íránem.

Rusko se ale dostalo podle Christopha Wannera do rozporuplné situace, na jedné straně chce zachovat jadernou dohodu, ale zároveň je partnerem Íránu. V žádném případě, ale Rusko nechce dopustit, aby se Írán stal jadernou mocností.

Na druhé straně, kvůli současným problémům Íránu se Rusko na Blízkém východě stává silnějším: čím horší je vztah mezi Teheránem a Západem, tím silnější je vliv Ruska a to včetně Íránu.

Moskva tradičně udržuje dobré obchodní vztahy s Teheránem. Takže například v roce 2017 Rusové dodali Íránu obranný systém S-300. Rusové také v současné době stavěli v Busheru jedinou jadernou elektrárnu v Íránu. Do provozu byl zatím uveden jeden reaktor. Předpokládá se, že Rusové na pobřeží Perského zálivu postaví další dva reaktory.

Washington požaduje, aby Teherán podal zprávu o vojenské části jadernéhom programu, kde  USA podezřívají Írán z dalšího vývoje jaderných zbraní. Írán zprávu dosud nedodal aproto chtějí Spojené státy zavést vůči Íránu sankce.

Spojené státy hodlají příští týden uložit sankce proti Íránu, řekla tisková mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

“V příštím týdnu chceme uložit další sankce,” řekla Sarah Sandersová.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru