Das Erste: Trump jen dokázal, že USA nectí dohody!

Donald Trump podle korespondenta televize opět demonstroval, čím ve skutečnosti je: v zahraniční politice řídí populismem a jedním jediným prohlášením může zničit důvěru, která byla s obtížemi dosažena.

Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa o jaderné dohodě s Íránem komentoval korespondent s Norddeutsche Rundfunk Thomas Berbner.

Thomas Berbner, korespondent Norddeutsche Rundfunk (NRD): „Svět by se klidně bez toho mohl obejít. Při poslední hře vůči veřejnosti, během níž se Donald Trump objevil v podobě slona v porcelánu mezinárodní diplomacie, zůstanou nejen střepy. Americký prezident objasnil, že jeho země v ničem neuznává žádné dohody. Každá země na světě si může vypočítat, jak to ovlivní budoucí jednání se Spojenými státy.

Je zřejmé, že jaderná dohoda s Íránem nemůže být označena za ideální. Přesto to byl ten kompromis, díky němuž bylo možné, aby se alespoň několik málo roků podařilo údělat region roztrhané konflikty více předvídatelným. Tato dohoda přinejmenším vytvořila předpoklady pro návrat Íránu do komunity demokratických zemí, přestože je tato cesta dlouhá a plná překážek. Je vždy lepší vyjednávat než hrozit a válčit.

Nyní Donald Trump opět prokázal, čím ve skutečnosti je: v zahraniční politice se honí za popularitou a pouze s jedním rozhodnutím může zničit důvěru, která byla s obtížemi dosažena. Jestli je Donald Trump opravdu přesvědčen, že díky neohroženému řinčení zbraněmi bude schopen přinutit Írán k velkým ústupkům, pak se mýlí.

Evropa a další strany dohody – Rusko a Čína – by měly při každé příležitosti dávat Spojeným státům jasně najevo, že s takovým postojem k Íránu zůstanou USA izolované. Opravdu je americká a izraelská aliance tím, co zbylo ze západní komunity, založené na podobných hodnotách? Tento den učinil svět méně bezpečnější, stejně jako Spojené státy.“
(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru