Sopka de Fuego opět zabíjela

Záchranářům se stále nepodařilo dostat k některým obyvatelům odříznutým od pomoci pyroklastickými proudy.

„V neděli 21:00 (dnes 05:00 SELČ) je bilance 25 mrtvých,“ sdělil novinářům mluvčí guatemalského úřadu pro přírodní katastrofy(CONRED) David de Leon. Do té doby informovaly úřady o sedmi mrtvých a 20 zraněných.

 

Erupce sopky začala těsně před polednem místního času (20:00 SELČ). O čtyři hodiny později začal po úbočí sopky stékat lávový proud, který údajně dosahuje teploty okolo 700 stupňů Celsia. Kvůli výbuchu už bylo evakuováno 3 100 osob a podle úřadů zasahuje rozptyl sopečného popela území s 1,7 milionem obyvatel. Volcán de Fuego soptí letos již podruhé a podle místních expertů jde o největší erupci od roku 1974, napsal zpravodajský web BBC.

 

Volcán de Fuego sahá do výšky 3763 m n.m. a nachází se jen asi 40 kilometrů na západ od guatemalského hlavního města Guatemala. Lávový proud podle CONRED zasáhl vesnici El Rodeo na jihovýchodním úpatí kuželovité hory, kde zničil domy a spálil několik obyvatel. „Bohužel El Rodeo bylo zavaleno a kvůli lávě se nejsme schopni dostat do vesnice La Libertad, možná tam také lidé zemřeli lidé,“ citovala BBC šéfa CONRED Sergia Cabañase BBC. Ten předtím informoval také o smrti jednoho pracovníka jeho úřadu.

S příchodem noci museli záchranáři přerušit pátrání po přeživších, které předtím navíc komplikoval déšť. V terénu byly stovky pracovníků včetně hasičů, policistů a vojáků. Někteří podle agentury AP uvedli, že v jedné oblasti zpozorovali uvězněné osoby, ale nemohli se k nim dostat, protože silnice překřížily pyroklastické proudy.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: abcnews.go.com)

Přejít nahoru