Nord Stream je pre USA absolútne top téma, lebo považujú Ukrajinu za kľúčovú krajinu z hľadiska bezpečnosti, hovorí veľvyslanec Korčok

„Pokiaľ ide o projekt Nord Stream 2, Spojené štáty sú veľmi jasným a dôrazným kritikom tohto projektu,“ uviedol veľvyslanec Korčok. „Samozrejme, sú v tom aj ekonomické záujmy, ale primárny odpor voči tomuto projektu je tam z dvoch dôvodov: po prvé, ten projekt je v príkrom rozpore s princípmi, ktoré si samotná EÚ stanovila v oblasti energetiky a energetickej bezpečnosti osobitne, pretože Nord Stream 2, ako vieme, nijakým spôsobom neznižuje nezávislosť, alebo skôr zvyšuje závislosť, jednak pokiaľ ide o trasu dodávok, a jednak nevytvára ani žiadnu alternatívu, pokiaľ ide o zdroj zemného plynu.“

„A druhý dôvod je ten, ktorý my takisto plne zdieľame, a to je fakt, že plynovod obchádza Ukrajinu. Ukrajinu považujeme za kľúčovú krajinu pre európsku bezpečnosť a ak pre Ukrajinu samotnú je zachovanie jej územia ako tranzitného územia dôležité, tak potom je tento projekt logicky v úplnom rozpore s týmito dvoma základnými princípmi. V USA toto je absolútne top téma, niekoľkokrát som s nimi o tom hovoril. A áno, je tam aj úvaha o tom, že by sa to mohlo preniesť cez sankcie na firmy, ktoré sa podieľajú na konštrukcii takého plynovodu,“ povedal Korčok.

Ale položme si otázku: je Ukrajina naozaj taká výnimočná pre európsku bezpečnosť? V akom zmysle? Z hľadiska bezpečnosti EÚ je dianie na Ukrajine úplne nepodstatné, pokiaľ tá krajina nie je nejakým potenciálnym mocným agresorom alebo zdrojom šírenia nejakej pohromy, ktorá by mohla poškodzovať aj okolité krajiny. Ale nič z toho predsa nehrozí: veď Ukrajina po demokratickom a humanitárnom puči v roku 2014 za výdatnej pomoci USA usilovne buduje ľudské práva, spravodlivosť a raketovým tempom smeruje k prosperite – či azda nie?

A prečo tak veľmi závisí bezpečnosť celej Európy na tom, aby plyn z Ruska do Nemecka išiel práve cez Ukrajinu? Nevie sa tamojšia čoraz prekvitajúcejšia demokracia postaviť na nohy bez tranzitných poplatkov za nedemokratický ruský plyn? A prečo by to mali platiť práve Rusi s Nemcami? Prečo by nemalo byť legitímne, aby si svoj dvojstranný biznis realizovali bez zbytočných platieb sprostredkovateľovi, ktorý je navyše rizikový a politicky angažovaný v prospech tretej strany?

Na to, aby človek správne pochopil, čo pán veľvyslanec povedal, treba rozumieť euroatlantickému slovníku. Slovo bezpečnosť v tomto jazyku totiž má presný význam a znamená „mocenské záujmy“. Keď si výrok pána veľvyslanca preložíme do slovenčiny, potom má perfektný zmysel: Ukrajina je kľúčovou krajinou z hľadiska mocenských záujmov USA, z hľadiska možnosti ovládnuť Rusko. Potom začne byť dokonale logické, že sabotáž plynovodu medzi Ruskom a Nemeckom, ktorý odstráni komplikáciu v podobe Ukrajiny ako 51. štátu USA, sa pochopiteľne javí Spojeným štátom ako vysoká priorita. Nič nové pod slnkom – aj v tomto prípade dojemná americká obava o bezpečnosť Európy nie je ničím iným, len zle maskovaným typickým arogantným americkým pchaním nosa do cudzích vecí.

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru