Policie řidiče, který vjel do lidí již vypátrala

Zpravodajský web Rtlnieuws.nl uvedl, že incident se stal kolem 4. hodiny ranní v provincii Limburg na jihu země, nedaleko kempu B populárního třídenního festivalu Pinkpop. Agentura Reuters napsala, že se incident stal po koncertu Bruna Marse, který na festivalu vystoupil jako poslední.

 

„Mysleli jsme si, že je to vtip. Normálně vás tady v pondělí brzo ráno vzbudí. Až později nám řekli, že to neudělali z úcty k obětem. Pak jsem to viděla ve zprávách. Všichni o tom mluvili, ale panika tu nebyla,“ popsala pro server De Limburger třiadvacetiletá Marloes atmosféru na festivalu.

Podle serveru si lidé, kteří v noci zaslechli houkání sanitek, také mysleli, že někde vypukl požár či že se někomu udělalo špatně. Další incident zaspali.

Podle nizozemských médií seděl řidič ve Fiatu Doblo, který má v poznávací značce trojčíslí 257. Zpočátku média informovala o tom, že do lidí najel autobus, francouzská média jako Le Figaro nebo BFMTV mluví o nákladním voze.

Svědci incidentu mají kontaktovat policii. Nejbližší okolí je uzavřené, policisté zjišťují, zda řidič jednal záměrně, či zda šlo o nehodu. Policie ho zadržela v pondělí dopoledne, podrobnosti hodlá sdělit v poledne.

Na místo incidentu v obci Landgraaf u hranice s Německem dorazily sanitky a záchranářský vrtulník. Zranění byli převezeni do nemocnic v Heerlenu a Maastrichtu. Přestože úřady zatím neznají totožnost oběti a zraněných, předpokládají, že jde o návštěvníky akce. Festival, na kterém kromě Marse vystoupili třeba Foo Fighters nebo Pearl Jam, přilákal na 67 tisíc lidí.

Na událost zareagovali i organizátoři festivalu a na svém Facebooku uvedli, že jsou celou události šokováni. Zrušili také tradiční rozlučkovou party. Na místo neštěstí dorazil v pondělí ráno i starosta Landgraafu Raymond Vlecken. V rádiu NPO 1 vyjádřil soustrast rodinám obětí. „Je hrozné, že tak dobrý Pinkpop skončil tímto způsobem,“ uvedl.

České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi postiženými byli Češi a podle jeho mluvčí je nepravděpodobné, že by se to změnilo.

AKTUALIZACE:

Řidič vozu, který z místa ujel, později se sám přihlásil a nyní je ve vazbě. Řidič i všichni čtyři postižení pocházejí z Nizozemska.Srážku nepřežil 35letý muž z Heerlenu. Tři další lidé ve věku 23, 26 a 30 let utrpěli vážná zranění a jsou v kritickém stavu v nemocnici. Všichni tři pocházejí buď rovněž z Heerlenu nebo z Landgraafu.

„O jeho motivu nemohu ještě nic říct,“ uvedla státní zástupkyně Daniele Weymarová. Zda řidič jednal úmyslně, prokurátorka neřekla. Možné je podle ní nicméně to, že se jednalo o obyčejnou dopravní nehodu. Řidič dodávky se po převozu zpět do provincie Limburg podrobí výslechu.

 

(SCa, www.ceskoaktaulne.cz, foto: Reuters)

Přejít nahoru