Hádka poslanců Sněmovny ČR o dávky za bydlení

Připravované změny u dávek na bydlení by se podle několika opozičních stran mohly negativně dotknout až 250 či dokonce 300 tisíc domácností. Kvůli tomu se dnes svolala i mimořádná schůze Sněmovny, kde vláda v demisi své plány měla hájit a objasnit. ANO, ČSSD, KSČM a SPD však schůzi zablokovaly. ČSSD se ale vyjádřila, že když bude ve vládě, změny u dávek zastaví.

 

Pro schválení programu schůze bylo jen 52 poslanců ze 131 přítomných poslanců, a to z ODS, od Pirátů, z KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN.

 

 

Lidovci, kteří schůzi iniciovali, chtěli přimět ministerstvo práce a sociálních věcí, aby odložilo svůj záměr, který by podle nich zvýšil riziko chudoby až u čtvrt milionu domácností, zejména u rodin s dětmi a seniorů. Dávky za bydlení vyvolali vlnu hádek zúčastněných.

 

 

 

 

Poslanec KDU-ČSL Jan Čižinský řekl, že by podle nových pravidel dosáhlo na dávky méně lidí. Příspěvky by se navíc neměly valorizovat, neboť podle ministerstva již ceny bydlení nerostou. Doplatky na bydlení by se nově měly vypočítávat pouze z průměrných cen nájmů v obecních bytech, zatímco nyní se do průměru započítávaly i komerční nájmy.

Jak dále řekl, kvůli omezení dávek se bude muset víc lidí odstěhovat na ubytovny. Lidovci chtějí, aby případné změně dávek spojených s bydlením předcházelo přijetí zákona o sociálním bydlení.

 

 

Změna dávek se podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše může týkat 300 tisíc domácností, na které to může mít negativní dopad. „Příspěvek na bydlení má sloužit jako prevence pádu do chudoby a pobírá jej v tuto chvíli 279 tisíc domácností. Ta druhá dávka, doplatek na bydlení, pobírá 52 tisíc těch nejchudších domácností,“ řekl Bartoš.  Byl jedním z mála, který mohl vystoupit. Mluvit mohli jen ti, kteří mají „přednostní právo“ vystoupit a to jsou šéfové stran a klubu či ministři.

ČSSD má trochu nižší odhad než Bartoš, mluví o negativní dopadu na více než 200 tisíc domácností, ale na rozdíl od pravicových stran nevidí důvod k mimořádné schůzi. Je ovšem v jiné pozici, má šanci na křesla v připravované druhé vládě Andreje Babiše.

Šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Jan Chvojka řekl, že když stranické referendum potvrdí vstup ČSSD do vlády a získá post ministra práce a sociálních věcí pro Petra Krčála, ten stáhne návrh, který chystá současná ministryně práce a sociálních věcí v demisi Jaroslava Němcová. „Bohužel navrhovaná současná reforma se nedotkne zdaleka jen sociálně vyloučených lidí na ubytovnách, ale postihla by velmi bolestně i chudší pracující, rodiny či seniory,“ řekl Chvojka. Širší debatu o problému ale jeho strana paradoxně neumožnila.

„Návrh zatím leží v legislativní radě vlády, má smysl diskutovat o návrhu vlády, až bude skutečně předložen,“ řekl šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Hnutí ANO svolání mimořádné schůze nepodpořilo.

 

Ministryně Němcová řekla, že si není jista, zda všichni, kdo dávky související s bydlením pobírají, na ně mají také nárok. „Je to prostě 12,5 miliardy korun, mně to přijde logické, že se i na těch 12,5 miliardy prostě podívám. A tak jsme se podívali,“ řekla Němcová.

„Co chceme upravit, je zabránit nadužívání a zneužívání dávek. To znamená ve stručnosti podívat se na okruh lidí, kteří opravdu dávky pobírají, a vymezit přesnější pravidla proto, aby i nadále ti potřební peníze mohli dostávat a mohli si dovolit nájemné, družstevní nebo osobní bydlení tak, aby se nemuseli stěhovat, ale aby dávky nebyly zneužívány,“ uvedla ministryně.

 

 

„V téhle zemi nejsou jen lidé, kteří zneužívají dávky, ale také lidé, kteří mají nízké příjmy a dávky nezneužívají,“ oponoval Němcové lidovecký šéf poslanců Jan Bartošek. Zdůraznil, že umožnit lidem získat ekonomiky dostupné bydlení je rozhodně lepší, než aby jim stát dával dávky. „Lidé nejsou nadšení, že musí přijímat dávky od státu,“ prohlásil Bartošek.

 

K mimořádné schůzi podle komunistické poslankyně Hany Aulické Jírovcové nevidí důvod ani její strana. „Novela státní sociální podpory nepřináší až takové dopady,“ odmítla názor Pirátů, lidovců a sociálních demokratů o možných negativních dopadech vládou chystaných změn. „Je třeba sloučit dávky na bydlení do jedné,“ tvrdila Aulická Jírovcová.

(SCa, www.ceskoaktaulne.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru