Evropská unie ustoupila v obchodní válce Spojeným státům!

Zatímco evropská média informovala o tom, že došlo k odvrácení obchodní války mezi USA a EU, americká média, jako Wall Street Journal nebo CNBC, jednoznačně definují výsledky jako ústupek Bruselu.

„Brusel odsouhlasil zvýšení vývozu zkapalněného zemního plynu ze Spojených států, snížení průmyslových cel, harmonizaci předpisů týkající se používání zdravotnických výrobků, jakož i zvýšení dovozu sóji,“ uvedl Wall Street Journal.

Tyto informace později potvrdil sám americký vůdce.

„Potkali jsme se v Bílém domě, abychom zahájili novou etapu vztahů …  silný vztah, ze kterého budou mít prospěch obě strany,“ řekl Trump po setkání s Junckerem.

„EU chce dovážet z USA více zkapalněného zemního plynu, bude to velmi velký nákupčé,” dodal americký prezident.

Podle něj bude Evropská unie „téměř okamžitě” zvýší dovoz americké sóji.

Šéf Bílého domu dodal, že Washington a Brusel začaly pracovat na zrušení cel a dotací.

Předtím došlo ve vztazích mezi Washingtonem a Bruselem k značnému ochlazení na pozadí rozhodnutí Trumpa na zavedení zvýšeného cla na dovoz oceli a výrobků z hliníku. V reakci na opatření přijatá americkou stranou zahájily země EU ve WTO spor. Navíc byla zavedena cla jako odpověď ve výši 25 procent na dovoz některých výrobků ze Spojených států do EU.

Oznámená dohoda je očividně výhodnější pro Spojené státy – snižuje význam dodávek ruského plynu a zároveň snižuje dopad odvetných opatření Číny právě na dovoz americké sóji.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru