Budou si moci bohatí kupovat mládí ??

Pokusy s omlazováním nejsou nic nového. Tým Clive McCayové, biochemičky a gerontoložky na Cornellově univerzitě v Ithace, stát New York již v roce 1956 spojil krevní oběhy 69 párů krys či potkanů různých věkových kategorií (tzv. Parabióza) . Některé výsledky ukázaly, že starší jedinci prokázali lepší zdraví a delší život než podobně starý kontrolní vzorek. To poprvé naznačilo, že mladá krev může ve starším jedinci pozitivně ovlivnit jeho život. V roce 1972 pokus zopakovali dva vědci z Kalifornské univerzity s obdobným výsledkem.

V posledních letech obnovily některé americké laboratoře parabiózu, zejména v oblasti výzkumu stárnutí. Připojení oběhového systému staré myši s oběhovým systémem mladé myši vědcům přineslo několik pozoruhodných výsledků : v srdci, v mozku, ve svalech a téměř ve všech ostatních vyšetřovaných orgánech se prokázalo, že krev mladých myší přináší nový život starým orgánům. Starší myši jsou silnější, chytřejší a zdravější. Nyní se výzkum zaměřuje na hledání té složky „mladé krve“, která způsobuje tyto změny.

Souběžně s tímto výzkumem byl v červnu loňského roku zahájena v Monterey v Kalifornii  dvouletý výzkum s lidskými dobrovolníky k vyhodnocení příznivých účinků infúzí plazmy od mladých dárců ve věku 16-25 let pomocí krevních biomarkerů (přeloženo do „srozumitelné řeči“ – měřitelný indikátor biologického stavu pacienta). Panel s biomarkery souvisejícími s věkem bude měřen před a po léčbě, aby bylo možné vyhodnotit, zda infúze krevní plazmy od mladých dárců má příznivé účinky na stárnutí…

V případě, že výsledky budou pozitivní, objevuje se otázka, kdo bude financovat další výzkum a zda pozdější aplikace, řekněme „léčba“, bude přístupná pro všechny. Doposud byl výzkum financován Rockefellerovou nadací, ale klinická léčba v případě pozitivních výsledků bude zajisté na přísně komerční bázi.  Vezmeme-li jen otázku dárců: Musí být dle nynějších zákonů straší 16-let, mladší 25-let, musí být zdraví a musí vážit více jak 50 kg. To nutně povede ke vzniku nabídky, ale zejména poptávky po „mladé krvi“. Systém pravděpodobně povede, v případě, že výzkum bude úspěšný, k možnosti bohatých a mocných „koupit si mládí“. A co ty miliardy ostatních? To je velmi znepokojivá otázka, na kterou přinese odpověď asi až čas.

(megazine.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru