Focus: Němci, co pomáhali uprchlíkům, mají platit desítky tisíc eur

Milosrdní Němci, kteří převzali náklady za pobyt migrantů v jejich počátku, zjistili, že nyní musí platit mnohem více, protože se změnila legislativa.

Obyvatelé okresu Minden-Lübbecke v německé spolkové zemi Severní Porýní – Vestfálsko, kteří u sebe ubytovali uprchlíky, začali dostávat dopisy od místních úřadů s požadavkem na náhradu nákladů migrantů, uvedl německý časopis Focus Online.

Tento neočekávaný problém také zasáhl Stefana Straub-Neumanna. 64letý Němec už několik let pomáhá syrským rodinám ve svém okrese. Stejně jako mnoho jiných dobrovolníků ukázal v roce 2014 ochotu hostit rodinnou skupinu migrantů – dokud nejsou oficiálně uznáni jako žadatelé o status uprchlíka. Právě tak on a ostatní dobrovolníci pochopili příslušná prohlášení ministrů a zástupců administrativy.

Jak bylo uvedeno v článku, program humanitární pomoci začal pracovat v roce 2013, tedy ještě před velkým přílivem migrantů. Všechny německé země s výjimkou Bavorska hlasovaly pro systém záruk. Mnoho syrských rodin se nemohlo vypořádat s organizací přemístění svých příbuzných. Dobrovolní ručitelé jim pomáhali s náklady na vstup a pobyt, včetně letenek a nájemného, takže německé úřady byly původně ušetřeny nákladů na pobyt uprchlíků.

Stefan Straub-Neumann byl mezi těmi, kterých se dotýkaly problémy Syřanů, uvedl Focus Online. V roce 2014 se podílel na organizaci dodávek humanitární pomoci pro uprchlíky na syrsko-turecké hranici. Když ho jeden Syřan v rámci této humanitární akce požádal o záruku pro sedmičlennou rodinu, Němec souhlasil. „Pro oddělení ohledně zahraničních uprchlíků to byla rutina. Jen jsem musel dát podpis. Trvalo to tři minuty,”vzpomíná  Straub-Neumann.

Úřad neprováděl žádné konzultace ani jednání. Podle německého dobrovolníka on a ostatní chtěli následovat motto Angela Merkelové „Uděláme to” a pomůžeme uprchlíkům. Proto byl Straub-Neumann ochoten zaplatit za syrskou rodinu, za kterou se zaručil do doby, než budou uznáni jako kandidáti na status uprchlíka. To bylo v červnu roku 2015 a německý občan věřil, že tato otázka byla vyčerpána.

Ale nyní 64letý Němec, stejně jako více než 500 jeho spoluobčanů v okrese Minden-Lübbecke, dostalo od orgánů požadavek zaplatit – v jeho případě 46 700 eur. Výše závisí na různých faktorech – včetně toho, zda mluvíme o dítěti nebo dospělé osobě a jak drahé je ubytování migranta.

Jak v publikaci bylo vysvětleno, důvodem byla změna právních předpisů v roce 2016: od té doby, občané jsou povinni uhradit náklady migrantů po dobu tří let, a to i v případě, že již obdrželi oficiální status uprchlíka. Takové výdaje se staly pro mnoho německých občanů příliš tvrdé.

V dopise ze strany státních orgánů, které obdržela řada dobrovolníků v Mindenu, se uvedlo, že občané, kteří se zaručili za uprchlíky před Úřadem pro cizince, že budou hradit náklady cizinců, musí vrátit všechny oficiální výdaje za pobyt uprchlíků, včetně dávek na bydlení a také lékařskou péči a pomoc v případě potřeby péče. Do 23. července se mohou Němci, kteří obdrželi takový požadavek od úřadů, k této záležitosti mohou vyjádřit.

Jak článek zdůraznil, dopisy byly rozeslány, přestože ministerstvo práce a sociálních věcí odložilo rozhodnutí už v březnu 2018. Předpokládalo se, že rozhodnutí o právním základu v této věci by mělo být přijato federálním správním soudem. Oficiální zástupce agentury pro zprostředkování práce v Severním Porýní-Vestfálsku na žádost reportérů vysvětlil, že tato oznámení mohou být zasílána, ale ve skutečnosti nelze peníze od občanů vybírat.

Straub-Neumann a někteří další dobrovolníci se nyní snaží vyvíjet tlak na politické kruhy: před několika měsíci předali petici místní správě a vládě. Také napsali dopis ministru práce Hubertu Heilovi s žádostí, aby konečně něco rozhodnoul v této věci. Dosud neobdrželi žádné odpovědi – ani k petici, ani k dopisu, konstatoval Focus Online.

Možná je to kvůli tomu, že politici čekají na rozhodnutí federálního soudu: nyní by měli objasnit, zda mohou občané skutečně věřit, že jejich závazky vyplývající ze záruky skončí uznáním migrantů jako žadatelů o statut uprchlíka. „Doufáme, že nyní budou nalezena řešení,” říká Straubet-Neumann. K zaplacení účtů on ani ostatní občané nespěchají, uzavřel Focus Online.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru