Exšéf námořnictva Ukrajiny navrhl, aby se Azovské moře zaminovalo !

Podle něj se položením do Azovského moře „výbušných a nerozbitných zařízení“ umožní zabránit prohře země kvůli činností ruských vojenských lodí a zabezpečí Ukrajinu před možným ruským vojenským výsadkem.

Aby se zabránilo tomu, aby ukrajinské civilní lodě explodovaly na takových překážkách, Gaiduk navrhl, aby pluly v doprovodu vojenských lodí v kontrolovaných konvojích.

Navíc viceadmirál vyzval armádu k vojenským cvičením na azovském pobřeží Ukrajiny, aby se naučila, jak odolat výsadku ruských vojsk.

Odpověď z Ruska byla rychlá a spíše ironická. Myšlenku ukrajinského viceadmirála označili za vrcholně diletantskou. A sarkasticky poradili Ukrajině, aby Azovské moře nezaminovávali, ale  prostě jen „vypumpovali“ s tím, že obě verze jsou svojí hloupostí srovnatelné.

Také ale vážně varovali Ukrajinu, že takový postup by ohrožoval lodní dopravu a porušil by mezinárodní právo. „To je pozice agresora. Nikdo nevyhlásil válku,“poukázal ruský admirál a velitel baltické flotily Vladimir Balujev.

Ukrajinské úřady a vojenští velitelé pravidelně prohlašují, že Rusko připravuje „invazi” na Ukrajinu. Například v loňském roce generál Igor Romanenko tvrdil, že ruské jednotky brzy použijí proti Ukrajině při invazi ponorky nebo řízené střely. V Rusku označili Romanenkava tvrzení za pomatené anekdoty.

Kyjev obviňuje Rusko z „agrese” a zásahu do vnitřních záležitostí země. Moskva opakovaně odmítla tyto obvinění a poukazuje, že není stranou vnitroukrajinského konfliktu a má zájem na  vyřešení ukrajinské politické a hospodářskou krize.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru