National Interest: Pentagon přemýšlí o nahrazení technologie „stealth”!

Jak časopis uvedl, vzhledem k postupnému vědeckému vývoji potenciálních protivníků USA, stejně jako věčné závodu senzorů a „stealth“ technologie se může dosáhnout svých limitů.

Agentura pro pokročilou obranu amerického ministerstva obrany (DARPA) vznesla otázku, s jakou budoucí technologii by přišla v Americe v příštích válkách. A technologie, které zajišťují nízkou viditelnost, se nemusí do nich započítat, poznamenal National Interest.

„Platforma stealth se může přiblížit fyzickému limitu,” varovala DARPA. Agentura také uznala, že při americkém „systému zakázek je těžké odpovídat v přiměřené lhůtě na pokrok protivníků, což činí hledání nástrojů pro příští generace nástrojů ještě naléhavější a drahou záležitost.“

Pokud se DARPA nemýlí ve svém hodnocení, tak další generace bojových letounů bude muset nakonec nahradit „neviditelné“ stroje, jako F-22, F-35 a B-2, ale nemusí překonat své předchůdce v v “neviditelnosti”. Je také možná jiná možnost: v nekonečném závodě mezi senzory a stealth technologií může tato technika „dosáhnout svého stropu”.

Následně si agentura položila otázku, která se ještě nikdy neobjevila v americké agendě: „Existují přijatelné alternativy ke vzdušné nadřazenosti?” Je možné uskutečnit úkoly sjednocených sil, aniž by se vyčistila obloha od nepřátelských stíhaček a bombardérů a bez zničení všech pozemních hrozeb? Může to být dosaženo, aniž bychom riskovali cenné a technicky složité platformy, stejně jako jejich posádky, a současně snižovat převahu, kterou mají potenciální protivníci v současné době nad Spojenými státy?”

Kromě toho DARPA tvrdí, že chce přezkoumat, zda je možné „jít nad rámec evolučního pokroku v“ technologii stealth „a zlomit tradiční dominanci ve vzduchu nebo převahu“.

Od roku 1941 se jako základ vítězství pro USA vždy projevil nadvládou ve vzduchu. Přes některé těžké bojové epizody jako válka v Tichomoří v roce 1941 a bombardování Německa v roce 1943-1944, Amerika většinou úspěšně vyčistila oblohu od nepřátelských letadel, dláždila cestu pro své piloty. Jen málo dnes živých Američanů může říci, že se dostalo pod letecké údery.

Podle časopisu však tyto dny zmizely, a to od doby, kdy Rusko a Čína vyvíjejí své vlastní stroje s nízkou viditelností a účinné protiletadlové řízené střely.

V této souvislosti DARPA uvažuje o možnostech, jak by letecké síly USA mohly plnit své úkoly, aniž by dokonce dominovaly ve vzduchu. Agentura naznačuje, že to může být dosaženo pomocí „vysoké provozní efektivitě, která bude poskytovat vysoký výkon (například, nadzvukovou rychlostí) a masovostí (například velkým počtem levných zbraní)”.

Ve skutečnosti agentura kritizovala koncepci sázky na drahá a máloviditelná letadla, jako F-35 a B-2 s tím, že Spojené státy by měly klást „menší důraz na stále složitější a monolitištější platformy“.

Možné řešení, podle DARPA, spočívá v „malých, levných a integrovaných do jediné sítě strojů”. Stejný přístup se týká nejen vzdušného prostoru, ale také vesmíru, kde se Spojené státy začínají přeorientovat od drahých technologií k jednodušším a levnějším družicím.

Pokud jde o pozemní válku, podle DARPA bude to ovládáno několika kompaktnějšími, ale efektivnějšími jednotkami, operující mimo hlavní základny. Agentura předpokládá, že autonomní pozemní sítě (které možná budou pod kontrolou umělé inteligence) budou koordinovat činnost spojení na brigádní úrovni, a to jak bezpilotními bojovými jednotkami, tak stroji řízenými lidmi, které budou pokračovat v boji v nové podobě podzemní války (někteří američtí teoretici věří, že podzemní válka bude mimořádně důležitá v městských bitvách).

Je přitom zajímavé, že jako příklad budoucích bojových akcí DARPA uvádí sci-fi román „Hvězdná pěchota“ („Star Troopers”) a filmy o vojácích v brnění. „Čas ukáže, zda se prognózy agentury staly prorockými nebo jen předčasnými,” dodal The National Interest.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru