La Vanguardia: Španělsko bije na poplach kvůli mase migrantů!

Deník uvedl, že se předseda vlády Pedro Sánchez obrátil na EU ohledně „další pomoci v nouzi”.

V titulcích španělského tisku vede migrace před jakýmkoliv jiným ústředním tématem celé dva měsíce u moci, kdy je u moci nový španělský premiér Pedro Sánchez, napsala La Vanguardia. Publikaci uvádí, že jde zejména řeč o rozhodnutí přijmout loď Aquarius, která přepravovala více než 600 migrantů, stejně jako o výrazném nárůstu počtu migrantů přicházejících do Španělsku přes Středozemní moře, což donutilo španělskou vládu uznat, že se země ocitla v „mimořádného stavu”.

Skutečnost, že Španělsko prožívá skutečnou migrační krizi, je doloženo usnesením podepsané státní tajemnicí pro bezpečnost Anou Marií Botellovou. Podle španělského deníku se v dokumentu uvádí „údaje o zadávání veřejných zakázek, aby splnily potřeby na umístění, zadržení, a podpory pořádku a jiných opatření prováděných v souvislosti s neočekávaným příchodem lodí s imigranty k břehům Španělska”.

Tento dokument vyzývá španělské orgány, aby „okamžitě přijaly veškerá nezbytná opatření, aby okamžitě a účinně reagovaly na migrační situaci”.

Publikace poznamenala, že celkově ministerstvo vnitra požaduje, aby z rozpočtu bylo nejpozději do měsíce přiděleno zhruba 3,5 milionů eur. Dokument zdůrazňuje, že červen byl pro Španělsko zvláště závažný měsíc – do země přijelo 3060 uprchlíků z Afriky, což převyšuje stejný ukazatel z roku 2016 o trojnásobek. Podle vlády od 1. ledna 2018 do Španělska přijelo již asi 5600 uprchlíků, což je pouze o 900 lidí méně než v celém loňském roce.

„Je to ukazatel, který neklesá, ale jen se bude zvýšovat,” upozorňuje dokument.

Zároveň Španělsko požádalo EU, konkrétně Evropskou komisi, o poskytnutí další „nouzové”pomoci v souvislosti s růstem imigrace. Zdroje ve vládě poznamenaly, že Pedro Sánchez poslal odpovídající zprávu předsedovi Evropské komise Jean-Claude Junckerovi.

Přičemž tisková mluvčí hlavy Evropské komise Natasha Bertaudová si pospíšila ujistit, že Evropská unie si je vědoma situace a nadále ji pečlivě sleduje. Bertaudová ovšem rovněž dodala, že situace, v níž se Španělsko nachází, „není nová”.

Tisková tajemnice připomněla, že na loňském summitu země Evropské unie jasně uvedly, že „v případě potřeby Španělsko a další země podpoří”, připomněla ovšem ne příliš jistě La Vanguardia.

(prvnizpravy.cz, foto: Reuters)

Přejít nahoru