Štítná žláza: Jak ji přírodně ochránit?

Štítná žláza se ozve tehdy, když budeme na něčem nezdravě trvat a budeme nepřiměřeně dané situaci konat. Naše nezdravé lpění se může pojit nejen s majetkem, ale i s dětmi či partnerem.

Aby byla štítná žláza v pořádku, tak je potřeba bděle naslouchat své intuici a životu. A teprve, když přijde náš čas, tak jednat.

Zdravá štítná žláza = soulad pasivity s akcí
Když člověk naslouchá tomu, jak ho život vede, tak plní svou misi na Zemi. Štítná žláza je zdravá, když se neřídíme svou bujnou představou o správnosti našeho jednání.

„Nechme se samovolně dovést životem k tomu, co máme zde na Zemi vytvořit. Bez velkého plánování a námahy.“ Říká, ve své knize Co nám tělo říká, Miroslav Hrabica.

Tímto postojem k životu nebudeme zbytečně přemáhat naši štítnou žlázu. Štítná žláza tedy přímo souvisí s našimi myšlenkovými pochody a idejemi.  Umět zachovat klid a vědět, kdy jednat, je prvním krokem ke zdravé štítné žláze.

Moderní člověk je však dennodenně vystaven nepřiměřené zátěži v podobě stresu, který způsobuje:

starost o budoucnost
starost a přehnaná péče o blízké
starost o finanční zabezpečení, aj.
Přehnané zveličení dané situace nám tak může způsobit přehnanou zátěž a zbytečné jednání. Ať už na myšlenkové či fyzické úrovni.

Rhodiola jako přírodní ochránce štítné žlázy
Přehnanou myšlenkovou aktivitu, která je z velké části mimo realitu, je potřeba uklidnit. V tomto směru nám mohou být ku pomoci tzv. adaptogeny.

Adaptogeny se využívají v situaci, kdy dojde k vyvolání stresu, pocitu úzkosti, fyzickému vypětí. Tělo se díky adaptogenům dokáže rychle přizpůsobit vzniklé situaci a řešit ji v klidu.

Tyto látky, které zvyšují odolnost organismu a harmonizují tělesné funkce, obsahuje mimo jiné i bylina jménem Rhodiola rosea.

Rhodiola, nebo-li rozchodnice růžová, známá i jako arktický či zlatý kořen, pochází z arktických a subarktických oblastí. Jedná se o oblasti s tvrdými podmínkami pro přežití. Proto není divu, že se pro člověka stala posilující bylinou, která se velmi dobře podepisuje i na funkci štítné žlázy.

Rhodiola jako jeden z nejsilnějších adaptogenů na světě
Situace, které nám působí stres, nám v těle zvýší hladinu stresového hormonu tzv. kortizolu. Aby se tělo dokázalo přizpůsobit zvýšené hladině kortizolu a vrátilo ji do normálu, tak využije již zmíněné adaptogeny.

Rhodiola je velmi bohatá na adaptogeny a i studie potvrzují, že dokáže snížit hladinu kortizolu v těle.Tím nám pomůže se na danou situaci adaptovat.Když se přizpůsobíme situaci a vyčkáme na správné řešení, tak máme velkou šanci, že budeme životem plout šťastni a se správně fungující štítnou žlázou.

Rhodiola dále umí podpořit celkovou vitalitu, zlepšit vytrvalost organismu a zmírnit nepříjemné stavy jako jsou:

nižší výkon
potíže se spánkem
špatná chuť k jídlu
stavy podrážděnosti
vyšší krevní tlak
bolesti hlavy a únava
Zmírnění stresu a jeho negativních dopadů nám sníží riziko, že bude naše hormonální rovnováha v těle narušena.

Když tedy člověk po fyzické stránce podpoří svůj klid, díky kterému se dokáže lépe rozhodnout a zvládnout stres, tak si může zajistit, že to je ho štítnou žlázu nepoznamená.

(energiezivota.com, foto: Pixabay)

Přejít nahoru