Fico

Mihál uviedol, že Fico nočnou zmenou vo fabrike porušil Zákonník práce. Inšpektorát mal ale opačný názor

“Pamätáte sa ešte na divadielko Roberta Fica, keď bol na nočnej zmene vo fabrike pri Lozorne? Tých tuším 500 zvarkov urobil ako “dobrovoľník” na dobrovoľnícku zmluvu. Pracovnú zmluvu nemal,” pripomenul na sociálnej sieti poslanec hnutia Spolu Jozef Mihál.

Bývalý minister práce je to názoru, Fico konal v jasnom rozpore so Zákonníkom práce a so zákonom o dobrovoľníctve. “Veď len skúste vo vašej firme zamestnať niekoho na dobrovoľnícku zmluvu, dostanete bez pardonu pokutu. Vo Ficovom prípade však zákon porušený nebol… Tak znie rozhodnutie Inšpektorátu práce.,” dodal Mihál.

Premiér absolvoval nočnú osemhodinovú pracovnú zmenu ako prejav solidarity so zamestnancami, ktorí pracujú počas noci, víkendov a sviatkov a v súvislosti s navrhovaným zvýšením ich finančného ohodnotenia. “Berte to ako prejav najhlbšej solidarity voči ľuďom, ktorí pracujú v noci. Ako jednoduchý prejav solidarity,” uviedol na brífingu po odpracovaní služby.

“Držím všetkým ľudom palce, pretože viem, že odpor niektorých podnikateľov na Slovensku voči nočným príplatkom bude obrovský. Držím však palce a verím, že návrh v parlamente nakoniec prejde,” povedal po skončení nočnej zmeny. Ľudia pracujúci s ním vo fabrike v Lozorne na nočnej sa podľa neho tešia na avizované zvýšenie príplatkov za prácu v noci.

Ešte v novembri minulého roka opoziční lídri zo strán OĽaNO, SaS i mimoparlamentného KDH označili Ficovu zmenu za trápne divadlo, frašku a snahu spomaliť pád preferencií. Podľa reakcie Úradu vlády, OĽaNO prichádza s “geniálnymi” nápadmi, len keď je v opozícii (viac v článku).

(hlavnespravy.sk, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru