Loď s uprchlíky se u Austrálie vylodila. Policie zadržela 15 lidí

Uprchlíci se dotkli australského území. Australská vláda informovala o tom, že ztroskotala u pobřeží rybářská loď, ze které se podařilo skupině uprchlíků dostat na pobřeží. Policie již zadržela 15 lidí, další se ale skrývají v deštném pralese.
Loď přistála ve státě Queensland v oblasti tropického deštného pralesa, kde uvízla na mělčině. V oblasti jsou údajně vody plné krokodýlů. Žijí tam také jedovatí hadi. Místní starostka Julia Leuová televizi ABC řekla, že cestující z lodi „se vystavují nebezpečí v lokalitě obývané krokodýly“.

Není jasné, kolik uprchlíků se v pralese skrývá. Odhaduje se, že jich může být více než dvacet. Jedná se pravděpodobně o Vietnamce. Ukrývají se patrně v mangrovových porostech severně od města Cairns.

Místní obyvatelé údajně spatřili, jak skupina lidí  ztroskotanou loď opouští a plave ke břehu.

Jedná se o první případ, kdy se podařilo nějakému plavidlu dostat se tak blízko k australské pevnině. „Je to první případ za více než 1 400 dní,“ prohlásil ministr vnitra Peter Dutton.  „Jakmile budeme znát okolnosti případu, budeme spolupracovat s příslušnými organizacemi, abychom mohli tyto lidi vrátit do země jejich původu,“ dodal.

Australské vojenské námořnictvo zastavuje lodě s běženci na moři a vrací je zpět. Ani uprchlíkům, kteří doplují až k australským břehům, australské úřady neumožní, aby se v zemi usadili a posílají je do internačních táborů mimo území Austrálie. Tyto tábory opakovaně kritizují lidskoprávní organizace.

Podle ministra zahraničí Steva Cioba by měly australské bezpečnostní složky migranty zadržet a odeslat například na ostrov Nauru, kde úřady shromažďují uprchlíky, kteří míří do Austrálie. „Tito lidé by neměli zůstat v Austrálii,“ uvedl k případu Cioba.

 

Austrálie zahájila nekompromisní migrační politiku v roce 2013. Předtím mířily prakticky denně k australským břehům lodě s běženci z Blízkého východu, Afriky či Asie.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru