Zeman

Zeman uděluje milosti. Desátou dostal i ten, co bral úplatek

Vzhledem k okolnostem nepovažuje za smysluplné trvat na výkonu zbytku trestu a chce umožnit omilostněnému napřít síly na boj s nemocí.Prezident republiky podle svého mluvčiho Ovčáčka přihlédl k tomu, že omilostněný se řadu let léčí s onkologickým onemocněním, které vyžaduje dlouhodobou a vysoce specializovanou péči na odborném lékařském pracovišti, a prominul mu zbytek trestu odnětí svobody uloženého za trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, maření výkonu úředního rozhodnutí a přijetí úplatku.

Mluvčí dodal, že omilostněný muž před spácháním trestného činu vedl bezúhonný a společnosti prospěšný život a že u něj nehrozí recidiva, protože už nezastává veřejnou funkci.

Už před prezidentskými volbami v roce 2013 Zeman řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Pravomoc v udílení milostí převedl v prosinci 2013 na ministerstvo spravedlnosti.

Poprvé prominul trest v únoru 2016. Přihlédl k tomu, že odsouzený živnostník Pavel Mareš z Pelhřimovska trpí roztroušenou sklerózou. V listopadu 2016 pak udělil milost dvěma ženám. V prvním případě vyhověl žádosti papeže Františka, druhou milost dostala žena se zdravotními problémy.

Největší kontroverze vzbudilo Zemanovo loňské rozhodnutí udělit milost pro Jiřího Kajínka, který si odpykával doživotí za dvojnásobnou vraždu. Naposledy Zeman udělil milost letos v březnu. Dostal ji muž, který při dopravní nehodě usmrtil svou manželku a syna. Prezident celkem udělil deset milostí od roku 2013.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru