Lavrov: Spojené státy dosud nezlikvidovaly své chemické zbraně!

Ministr připomněl, že Spojené státy již dříve ohlásily nové protiruské akce pod záminkou údajného zapojení Ruské federace do „případu Skripal“. Podle něj bylo Moskvě okamžitě vyhrožováno další eskalací tlaku, pokud Rusko nepřesvědčí Spojené státy, že již nepoužívá chemické a biologické zbraně.

„Tyto požadavky je obtížné brát vážně. Vypadají zvláště podivně, když si uvědomíte, že my, na rozdíl od Spojených států, jsme svůj chemický arzenál zlikvidovali je to potvrzeno OPCW,“ řekl Lavrov v rozhovoru pro slovenské noviny „Pravda“.

Poslední kilogram chemických bojových agentů ze stávajících zásob v zemi byl zničen 27. září 2017. Takto byl realizovan od roku 1996, federální cílový program před plánovaným termínem, a Rusko na 100% splnilo své povinnosti vyplývající z Úmluvy o zákazu chemických zbraní, když zničilo asi 40 tisíc tun toxických látek.

Úmluva o chemických zbraních (CWC 1993, v platnosti od roku 1997) zahrnuje odstranění stávajících chemických zbraní (největší zásoby byly v Rusku), a zakazuje jejich výrobu v budoucnosti. Úmluva sjednocuje všechny země světa, s výjimkou šesti afrických a asijských států (z blízkých k Evropě je to Egypt a Izrael). Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) sleduje provádění smlouvy.3

Další americké sankce proti Rusku vstoupily v platnost 27. srpna ve Washingtonu.Základem pro jejich zavedení se stalo obvinění proti Rusku z použití chemických zbraní v britském Salisbury, kde byli otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julia. Rusko popírá tato obvinění a navrhuje společné vyšetřování incidentu, což Londýn odmítl.

Otrava Skripalů vyvolala velký mezinárodní skandál. Londýn tvrdí, že se ruský stát podílel na otrávení Skripalů látkou A234, což Moskva kategoricky popírá.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Maria Zacharová řekla, že v případě Skripal bylo britskému ministerstvu zahraničí posláno asi 60 diplomatických nót s požadavkem umožnit Rusku přístup k vyšetřování a k postiženým občanům Ruské federace, jakož i žádosti o právní pomoc a spolupráci, včetně o společného vyšetřování, ale britské orgány na ně nereagovaly.

Bývalý šéf britského ministerstva zahraničních věcí Boris Johnson v březnu obvinil Rusko z otravy Skripalů, a tvrdil, že důkazy o vině Moskvy jsou „ohromující“. Šéf tajné laboratoře Ministerstva obrany ve Velké Británii později uvedl, že odborníci nebyli schopni určit původ látky, kterou, jak tvrdí britská strana, byl otráven Skripal a jeho dcera. Britské ministerstvo zahraničí ve stejný den připustilo, že obvinění ohledně ruského podílu na otravě Skripalů bylo provedena mimo jiné na základě svých vlastních hodnocení a přesvědčení. To ovšem není žádný důkaz, a už vůbec ne „ohromující“. Laboratoře dodnes nebyly schopny určit, kdo nervově-paralytickou látku v Salisbury vyrobil a použil. Nicméně řada západních států na základě těchto domněnek vyhostila desítky ruských diplomatů, na což Rusko zrcadlově odpovědělo. Novým kolem jsou nyní americké sankce.

(prvnizpravy.cz, foto: Shutterstock)

Přejít nahoru