Rakousko chce zavést celoevropskou horní hranici pro uprchlíky a centra k vracení migrantů ve třetích zemích

Z tohoto požadavku již ale ustoupilo. O návrzích Rakouska, které nyní předsedá Radě EU, informoval magazín Spiegel. Na velký odpor však narazily v Německu, kde je místní ministerstvo zahraničí vedené sociálním demokratem Heiko Maasem označilo v interní komunikaci za „tendenčně formulované“. Zcela podle něj zpochybňují integrační schopnost cizinců a hovoří o nich v souladu s předsudky o špatně vzdělaných mladých mužích, kteří se dopouštějí trestných činů.Vídeň v přepracované verzi návrhu sice pozměnila rétoriku, zůstaly v něm ale z německé strany „problematické požadavky“ na stanovení celoevropské horní hranice pro příjem uprchlíků nebo centra k vracení odmítnutých žadatelů o azyl ve třetích zemích.

Na rozdíl od německého ministerstva zahraničí mají návrhy podle všeho podporu u zdejšího ministerstva vnitra. Jeho šéf Horst Seehofer (CSU) po zářijovém jednání se svým rakouským protějškem Herbertem Kicklem konstatoval, že v této oblasti podporuje Vídeň ve všem, o co v rámci předsednictví EU usiluje.

Německá kancléřka Angela Merkelová a rakouský kancléř Sebastian Kurz na tiskové konferenci před nedělním jednáním v Berlíně uvedli, že chtějí zlepšit ostrahu vnější hranice Evropské unie.

Spolupracovat chce Německo s Rakouskem také na zlepšování situace lidí v Africe, aby nemuseli ze svých zemí utíkat. Kurz, jehož země nyní předsedá Radě EU, se s Merkelovou sešel několik dní před neformální schůzkou premiérů a prezidentů EU v Salcburku, kde se bude jednat i o migraci.

Merkelová před jednáním zdůraznila, že Německo sdílí priority rakouského předsednictví včetně zlepšení ostrahy vnější hranice EU. Evropská komise navrhuje zvýšit počet zaměstnanců unijní pohraniční agentury Frontex na
10 000. Kurz v neděli řekl, že cílem je tohoto čísla dosáhnout do roku 2020.

Důležité je podle Merkelové věnovat více také rozvoji Afriky, aby lidé neměli důvod z ní do Evropy prchat. Kancléřka vyzvala, aby si evropské země „rozdělily práci“ a každá spolupracovala s jinými africkými zeměmi. Kurz upozornil, že Rakousko v prosinci uspořádá ve Vídni summit EU s africkými zeměmi.

Na neformální schůzce šéfů států a vlád EU 20. září v Salcburku podle Merkelové a Kurze nebudou přijaty žádné závěry, sloužit bude především „intenzivní diskusi“.

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: Reuters)

Přejít nahoru