Obnova lovu velryb se nekoná. Japonsko nedokázalo prosadit návrh + VIDEO

Mezinárodní velrybářská komise zavedla moratorium na lov velryb v roce 1986. Japonsko ovšem tvrdí, že od té doby se počet zástupců některých druhů velryb výrazně zvýšil, takže tyto druhy už nejsou ohrožené. Tokio proto opakovaně vyzývá ke zrušení zákazu lovu. Podle Japonska není důvod udržovat v platnosti opatření, které bylo míněno jen dočasně.

Země stojící v této záležitosti proti Japonsku naopak argumentují, že velrybí populace jsou stále zranitelné a lov velryb je čím dál víc vnímán jako něco nepřijatelného.

Po prohraném hlasování, které se konalo v pátek, v poslední den zasedání IWC, Japonsko uvedlo, že přehodnotí své členství v Mezinárodní velrybářské komisi.

Ekologické organizace a organizace bojující za práva zvířat výsledek hlasování přivítaly.

Island, který obnovil komerční lov v roce 2006, a Norsko jsou jediné dvě země, které zákaz nerespektují a nadále otevřeně velryby loví. Japonsko uplatňuje výjimku ze zákazu, která mu povoluje každoročně zabít několik stovek velryb pro “vědecké účely”. Tokio se přitom netají tím, že velrybí maso končí v restauracích a na rybích trzích.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=keMuL4Jpwng

(SCa, www.ceskoaktualne.cz, foto: archiv)

 

Přejít nahoru