Business Insider: Su-35 může překonat F-22!

Minulé úterý americké neviditelné stíhací letouny F-22 poblíž Aljašky doprovázely ruské bombardéry Tu-95 a bitevniky Su-35, připomněl list.

F-22, který má neuvěřitelnou schopnost manévrovat ve vzduchu a stealth technologií, se skrývá před nepřítelem na dálku, je nejnebezpečnější americký bojový letoun, napsal autor, ale dodal, že v dnešní realitě tyto vlastnosti nehrají rozhodující roli. Materiály o ruské stíhačce Su-35 vyvolávají znepokojený zájem v USA, a Business Insider není jediný – Prvnizoravy.cz informovaly o podobných článcích např. National Interestu.

Takže, kdyby měla stíhačka zachytit blížící se letadlo, které porušilo její vzdušný prostor, tak by komunikovala prostřednictvím rádia: „Otočte se, nebo budu muset přijmout opatření.“Pak se letadlo obvykle nakloní k boku a demonstruje křídlo s raketami. Nicméně, F-22 má všechny rakety a bomby uvnitř trupu. Tím by ovšem výhoda stealth byla k ničemu.

Pokud jde o ruský Su-35, nese více raket než americký stíhač a může snadno ukázat, že zachycené letadlo je vyzbrojeno. A pokud se formální zachycení stane skutečnou leteckou bitvou, F-22 ji zahájí za velmi nepříznivých podmínek.

Navíc manévrovatelnost ruského stíhacího letadla mu dává další šance jak se vyhnout nepřátelským raketám, tak i v blízkém vzdušném souboji.

Současně však autor konstatoval, že pouhá skutečnost, že Su-35 může lépe manévrovat a nést více raket, neznamená, že automaticky vyhraje leteckou bitvu. Možnost F-22 a jeho pilotů, kteří patří k nejlepším v letectvu, mu nepochybně dává šanci v takové konfrontaci, poznamenal Business Insider.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru