Příště mohou nastěhovat nepřizpůsobivé ke komukoli z vás a ti pak rozvrátí vaše obce a udělají vám ze života peklo. A pokud jde o Dubí a Chemnitz… Senátor Zeman hovoří

Oni pak díky těm štědrým sociálním dávkám obsazují centra měst, rozvrací vesnice a ulice. Když si někdo vedle vás koupí nějakou barabiznu a nastěhuje tam dvacet třicet čtyřicet takovýchto lidí, tak vám zbydou jen oči pro pláč, protože vaše nemovitost tím ztrácí hodnotu, váš život tam je velmi nepříjemný,“ upozorňuje senátor a starosta Albrechtic Jaroslav Zeman.

 

Co říkáte tomu incidentu, který se stal s romskou menšinou na koupališti v Dubí?

Je to skandální. Když se toto stane, tak se o tom nepíše, ale když se to stane obráceně, tak média mají „potravu“ na několik týdnů, ale tady to proběhlo jenom krátce. Takže tam byl poškozený mladík, který našel kus odvahy se zastat ženy, která se zastala dítěte. Mladík dostal pořádnou nakládačku, a dnes o něm není ani zmínka. Ani zmínka o tom, jak se s tím vyrovnal, jak je na tom zdravotně, co udělala policie… Média mlčí, není to pro ně zajímavé a pravdoláskaři a sluníčkářská uskupení si toho nevšímají.

Běda, kdyby to bylo obráceně. Kdyby bílá většina toto dělala té menšině, která takto zrychtovala toho mladíka, tak máme do Vánoc co číst a na co koukat v televizi. Teď tu máme ticho po pěšině, ale myslím si, že média by se tomu věnovat měla.

Jak by se ten problém, který se stal, dal do budoucna řešit? Třeba tím, aby na plovárně byl stále přítomen městský strážník, který by dohlížel na bezpečnost? Nebo některým notorickým výtržníkům zakázat vstup? Nebo kamerami?

Já si spíš myslím, že by mělo platit „padni komu padni“, a ne, že jsou výjimky, u kterých se přimhuřují oči a zamete se to pod stůl s tím, že na nich není co si vzít, že jsou prý nezaměstnaní a jsou na dávkách. Měl by fungovat tvrdý postih pro všechny. Když jsou postihováni ti, kteří řádně chodí do práce a je jim co vzít, tak by měli být tvrdě trestáni i lidé ze skupiny nepřizpůsobivých. A ne, že nad nimi mávnou rukou… Takže by stačilo, aby státní orgány dodržovaly a vymáhaly zákony.

Vy se problematikou nepřizpůsobivých zabýváte dlouhodobě. Existuje teď nějaký problém, který se této tématiky týká a na který byste chtěl poukázat?

Obrovským problémem jsou ty nemravné sociální dávky, které vyplácí stát těm problematickým komunitám. Oni pak díky těm štědrým sociálním dávkám obsazují centra měst, rozvrací vesnice a ulice. Když si někdo vedle vás koupí nějakou barabiznu a nastěhuje tam dvacet třicet čtyřicet takovýchto lidí, tak vám zbydou jen oči pro pláč, protože vaše nemovitost tím ztrácí hodnotu, váš život tam je velmi nepříjemný.

Stát toto bohužel podporuje. Vidíte, že hodnota nájmu v takové lokalitě má hodnotu pěti šesti možná sedmi tisíc, ale stát tam bez nějakých skrupulí vyplácí na bydlení dvanáct třináct čtrnáct tisíc. To jsou pomalu nájmy blížící se Praze. A státu je úplně jedno, že takto ohrožuje a rozvrací ty vesnice, obce a města. To se může stát každému z vás. Na diskusích s občany vždy říkám: „To se může stát i vám.“

Že vám je tam nastěhují…

Že vám tam se státními příspěvky v ruce nastěhuje takzvaný obchodník s chudobou třicet čtyřicet padesát nepřizpůsobivých a z vašeho života se stane peklo.

Už jste přemýšlel o tom, jak by se to dalo řešit?

Mělo by se nad tím zamyslet Ministerstvo práce a sociálních věcí a nemělo by vyplácet plošně bez kontroly tyto dávky. Ty by měly být podle mě zastropované, nebo by měly být vypláceny prostřednictvím obcí, které mají o svém území a obyvatelích nejlepší informace. Obec je také nejlepší hospodář. Politici z obcí jsou totiž pod přímou kontrolou veřejnosti. Kdo kontroluje nějakého úředníka či ministra? Chyby státních politiků a úředníků pak odnesou místní občané a zastupitelé a starosta.

Další otázka, která může částečně souviset s tím, o čem jsme se teď bavili. Francouzský prezident Macron navrhl, že by města a obce, které přijmou uprchlíky, za to měly dostat dotace přímo z rozpočtu Evropské unie. Co říkáte tomu návrhu? A kdybyste takovou možnost získat dotace měl, zda byste za ně uprchlíky přijal? Víme, že například Žít Brno navrhovalo, že by Brno uprchlíky přijalo. To samé v případě Prahy navrhuje Strana zelených…

Když to vezmeme s humorem, tak nejlepší uprchlík by byl Brňák, který by zdrhnul do Prahy a Macron a EU by za něj vypláceli peníze. A naopak, kdyby Pražák uprchl do Brna a Brno za něj dostávalo peníze. (smích)

Pokud to Macron myslí vážně, tak je to obcházení národních států a pošlapávání jejich suverenity. Tímto se Macron snaží rozvracet suverénní státy. Myslím si, že Evropská unie nemá v žádném případě právo sahat do vnitřních věcí jednotlivých států EU.

Ale na Brňáky a Pražáky bychom u nás klidně dotace z EU brali. (smích)

Jak hodnotíte současnou politiku lidí, jako je Orbán, Kurz či Salvini? Myslíte si, že se politika a nálada voličů v EU posouvá? Budou získávat euroskeptičtí a protimigrační politici více síly a podpory v dalších státech?

Bylo by to dobře. Řekl bych, že Orbán, Kurz a další se chovají přirozeně a tak, jak se má chovat správný politik. Je dobře, že jich přibývá. Orbán byl průkopníkem. Bavili jsme se o tom již před x lety, že Orbán byl tehdy vlastně jediný, který si to dovolil říct Evropské unii natvrdo a byl za to peskován. Dnes je dobré, že má další spoluhráče a spojence na evropském poli a že přibývá politiků, kteří se začínají více všímat svých národů a svých států než takových sluníčkářských nesmyslů, že „všechny přijmeme, všechny pohostíme, všechny budeme živit a oni si tu budou moci dělat, co chtějí“.

Co říkáte událostem, které se staly v Saské Kamenici – v Chemnitzu? Je to poměrně nedaleko od našich hranic…

Do Evropy přišli lidi z jiné kultury, ve které není problém vytáhnout kudlu a řešit konflikty kudlou tak, jak se to stalo v Chemnitzu, nebo jiným násilným činem, jak to vidíme v celé západní Evropě. Neumí se chovat jako lidé v Evropě. Je to dopad toho, co si sem Merkelová pozvala. Myslím si, že takových útoků ze strany imigrantů bude přibývat. Rozhodně to nebude ubývat.

Co říkáte protestům těch domorodých občanů Chemnitzu?

Naprosto je chápu. Co mají dělat? Němci obecně jsou strašně politicky korektní. Moc se nikdy neozývali a chovali se jako stádo. Teď se konečně začíná zvedat hlas lidu a dávají najevo, že jim to není lhostejné.

Myslíte si, že se ten odpor může rozšířit dál do Německa?

Myslím si, že vzpurné jsou jen státy na území bývalého východního Německa. Zdá se mi, že ten západ Německa je takový útrpný. Mlčí, i když dostávají naloženo. Pak zase mlčí. Bavoráci se trochu ozvou, ale zbytek je mlčící.

Co si myslíte o tom, že ti lidé, kteří se tam bouří proti imigrantům, jsou označováni za fašisty, za nacisty a obviňováni z toho, že šíří nenávist?

To je klasika od neziskovek a sluníčkářů. Každého, kdo s nimi nesouhlasí, takto napadají. Ti lidé se ale ozvali právem a stát nekoná to, co by měl konat, tedy chránit své obyvatele. Lidé zvolí politiky, a ti pak občany nechají na holičkách.

Připomněli jsme si výročí roku 1968 invaze Varšavské smlouvy v ČR. Máte kvůli tomu k Rusům nenávist?

Rusové jako národ byli ve stejném tlaku, jako jsme byli my. My jsme také nebyli špatní komunističtí občané Československa, byli jsme obětí. Stejně tak podle mě prostí řadoví Rusové byli obětí toho systému a režimu, který tam vládl a který byl špatný od základu. Ten národ za to nemůže.

(parlamentnilisty.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru