Arogance Bruselu vs. křesťanské vzepětí v Maďarsku

Obdobného efektu v posledních letech dosáhla arogance EU vůči východním zemím, ale zejména vůči Maďarsku, a vypůsobila skutečné požehnání. V Maďarsku došlo k intenzívnímu probuzení křesťanské víry, které ovšem na rozdíl od ostatních východních zemí dosáhlo do nejvyšších politických a hlavně vládních sfér. „Nikdo nám přece nemůže upírat naši křesťanskou tradici a identitu!“, aktivizuje se tváří v tvář mezinárodnímu a Bruselskému nátlaku maďarské národní přesvědčení.

To již budapešťská vláda ostatně vzkázala tak či onak bruselským floutkům nesčetněkrát, a s čím dál víc neohroženým a je tudíž iritujícím podtextem, že se jejich lichých výhrůžek nebojí (palec nahoru! Odvážnému štěstí přeje.). Naposledy maďarský náhled prizmatem křesťanského přesvědčení osvědčil ministr zahraničí Péter Szijjártó minulý týden na XXVIII. Hospodářském fóru hostujícím v malebných polských lázních Krynica Zdrój. Prohlásil, že „my tady v Polsku a Maďarsku absolutně nedovedeme pochopit, jak se západní Evropa může vzdávat svého křesťanského dědictví.“ „Odstoupení EU od křesťanských hodnot snižuje její šanci být silnou“, sumarizoval Szijjártó.

I zahraniční pozorovatelé se pozastavují nad sjednocujícím křesťanským vzepětím maďarského národa tváří v tvář bruselské aroganci a despotizmu. Žel v českých zemích mnozí představitelé církví jdou ve šlépějích svých institucí, které se v dějinách za českou věc mnohdy příliš nebraly a spíše – a to nikoli ve věcech věroučných, ale politických – byly často, vyjma pár světlých okamžiků, spojenkyněmi cizáckých zájmů.

(eurabia.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru