Šefčovič: Talianska vláda je protisystémová. Tvoria ju ľudia s falošnými sľubmi, môžu zničiť náš európsky sen. Salvini mu odpovedal

Podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič vyhlásil, že je “znepokojený” súčasnou “protisystémovou” talianskou vládou, ktorá je podľa neho zložená z populistov vyznačujúcich sa “falošnými sľubmi”.

Šefčovič ako člen parlamentnej skupiny socialistov a demokratov (S&D), vyjadril pripomienku k rýchlemu zvyšovaniu popularity talianskeho ministra vnútra Mattea Salviniho a jeho strany Liga, pričom slovenský diplomat hovorí, že “všetkých to znepokojuje”. Takisto uviedol, že Taliansko by malo byť viac proeurópske, informuje denník Il Giornale.

“V Taliansku som bol mnohokrát a vždy som bol ohromený tým, že táto veľká európska krajina je úprimne za členstvo v Európskej únii,” povedal Šefčovič a dodal: “Musíme sa uistiť, že v budúcnosti bude Taliansko opäť krajinou so silným proeurópskym postojom. ”

Svojimi komentármi o populistickej talianskej koalícii Šefčovič napadol Ligu a Hnutie piatich hviezd, obidve strany sa podľa neho “hrajú s ohňom, pričom môžu zničiť našu európsku spoluprácu a náš európsky sen”.

Taliansky minister vnútra Salvini odpovedal na kritiku Šefčoviča s tým, že ide o “najväčší útok Európy na Taliansko, vládu a Ligu.”

“Teraz sa nami zaoberajú, ale už roky euro-byrokrati ignorovali žiadosti o pomoc našej krajiny, aby sa zastavil príliv 700 000 prisťahovalcov. Mali by sa radšej sa ospravedlniť.”

Vyjadrenie Šefčoviča je pokračovaním série atakov predstaviteľov Európskej únie voči talianskej vláde. Európsky komisár zodpovedný za rozpočet Günther Oettinger, nedávno tvrdil, že Taliani a ďalší populisti chcú “oslabiť” alebo dokonca “zničiť ” celú EÚ.

Alexander Winterstein, hovorca Európskej komisie, minulý mesiac zaútočil na Talianov po tom, čo líder Hnutia piatich hviezd Luigi di Maio hrozil, že zmrazí talianske finančné prostriedky do rozpočtu EÚ kvôli absencii konsenzu o otázke migrácie.

“Hrozby sú zbytočné a nevedú nikde. Jediný spôsob, ako vyriešiť veci vrámci EÚ, je konštruktívna diskusia a dobrá vôľa, čo sa Komisia snaží robiť,” povedal Winterstein.

(hlavnespravy.sk, foto: Pixabay)

Přejít nahoru