Sky News: Po sestřelu Il-20 to bude mít Izrael v Sýrii mnohem těžší!

Po této události se britský korespondent Alex Rossi domnívá, že izraelská armáda to bude mít v Sýrii mnohem obtížnější.

„Situace je opravdu velmi vážná. Na nejjednodušší úrovni, zdá se mi, to vše ukazuje, jak je zatížen vzdušný prostor nad Sýrii, kde je sedm let válka. Zde jsou velké mocnosti, které mají své vlastní zájmy, a jedním z těchto států je Izrael.

Podle mého názoru se tento případ vyděluje, protože mezi Ruskem a Izraelem byly do této chvíle velmi těsné vztahy. Během několika posledních let probíhalo řešení konfliktu prostřednictvím horké linky. Nezapomeňte, že na ministerstvu obrany v Tel Avivu je mnoho rusky mluvících Izraelců. Předtím kontaktovali své ruské protějšky, aby je varovali před operacemi v Sýrii. Nicméně v tomto případě se zdá, že (horká linka) se nezdařila poměrně dramatickým způsobem,“ uvedl korespondent.

„Navíc, pokud budete poslouchat, k jakému jazyku se uchýlilo ruské ministerstvo obrany, můžeme zaznamenat, že jeho výroky byly tvrdé, obviňující a jednoznačné. Neříkají jen, že to, co se stalo, nebyla nehoda. Podle nich se piloti izraelských bitevniků chovali nezodpovědně a použili pobřežní hlídkový letoun s 15 ruskými vojáky na palubě – stolik jich bylo v době katastrofy – jako štít. Byl to záměrný krok. Podle slov ministerstva obrany to byla provokace. Rovněž tvrdí, že ještě nevylučují možnost vojenské reakce na incident. Pokud to shrneme, můžeme říci, že Rusko to považuje za vážné zneužití důvěry,“ pokázal Alex Rossi.

Podle něj není ještě jasné, jaká bude odpověď. Ví se, že Syřané mají protiletadlové obranné systémy S-200. Existují také systémy S-400, které mohou výrazně komplikovat Izraelcům jejich operace. Ale ty jsou řízeny Rusy, předpokládně na ruské letecké základny Hmeimim v Latakii.

„Možná, Rusové rozevřou (protiletadlový) štít … deštník nad celou Sýrii. A pravděpodobně budou nyní S-400 nejen pozorovat izraelské stíhačky, ale budou je sledovat jako cíl, pokud se přiblíží, aby nanesly úder. Myslím, že to Izraelcům mnohem více zkomplikuje život,“ zdůraznil korespondent Sky News.

Každý týden víme více, jak velkou válku vede Izrael v Sýrii. Začátkem tohoto měsíce jsme slyšeli, že v uplynulém roce a půl, Izrael podnikl 200 leteckých úderů na syrské území. Nyní může být pro ně mnohem těžší zasáhnout, jak tvrdí, dodávky iránských střel, dodal Alex Rossi.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru