Americký obrat v Sýrii? Z Washingtonu zní ostré varování

Dobrá a špatná zpráva

“Neodejdeme, dokud budou íránští vojáci mimo íránské hranice a to zahrnuje i íránské loutky a milice,” cituje editorial Boltonova slova. Uvádí, že znějí jako velká změna dosavadní politiky Trumpovy administrativy, která sice na východ Sýrie poslala na dva tisíce vojáků, ale prohlašuje, že jde pouze o misi s cílem zničit zbytky Islámského státu.

Někteří politici z Demokratické strany v té souvislosti poukazují, že americký Kongres nevydal žádný právní souhlas s bojem s íránskými silami v Sýrii či kdekoliv jinde, připomíná renomovaný deník. Odkazuje na následné prohlášení zvláštního představitele amerického ministerstva zahraničí pro Sýrii Jamese F. Jeffreyho, který upřesnil, že “setrvání” neznamená nutně přítomnost amerických pozemních síl, a dodal, že Spojené státy nebudou “vytlačovat” Írán ze Sýrie vojensky a v úvahu přichází pouze politický nátlak.

Za dobrou zprávu tedy Washington Post označuje, že americký prezident Donald Trump neplánuje zahájit v Sýrii válku s Íránem, aniž by disponoval souhlasem Kongresu. Naopak, špatná zpráva zní, že Trumpova administrativa nadále postrádá realistickou politiku k ukončení probíhajícího konfliktu a hrozby, kterou válka a íránská přítomnost v Sýrii představují pro vitální americké zájmy, deklaruje vlivný server.

 

Jeffrey během svého tiskového brífinku zdůraznil, že íránským cílem v Sýrii není pouze podpořit režim tamního prezidenta Bašára Asada, ale vytvořit vlastní síť raket dlouhého dosahu, protivzdušných systémů a dalších zbraní, které by uplatňovaly íránskou moc v regionu, poukazuje washingtonský deník. Dodává, že tuto íránskou snahu nezastavily ani více než dvě stovky náletů izraelského letectva.

USA postrádají páky

“Americká strategie však snižuje úsilí oživit skomírající mírový proces v rámci OSN, který Asadův režim neústupně odmítá,” pokračuje editorial. Naznačuje, že daná strategie operuje s teorií, že po dosažení politického urovnání přijatelného pro Moskvu a Teherán bude Írán možná ochoten ze Sýrie odejít.

Jeffrey zmínil, že se nenaplnil scénář vývoje pro rok 2018, který nastínilo Rusko a Asadův režim – tedy že jejich síly dobudou zbytek povstalci kontrolovaných území, Spojené státy se stáhnou z teritoria, které ovládají na východě Sýrie, a do země začne proudit mezinárodní pomoc na její rekonstrukci, uvádí prestižní server. Dodává, že podle Jefferyho slov je Trump, který dříve tlačil na stažení amerických jednotek, nyní připraven ponechat je na místě a USA spolu s EU navíc společně odmítly poskytnout pomoc na obnovu Sýrie, dokud v zemi nedojde k politickému urovnání.

Ruský prezident Vladimir Putin nedávno pozastavil novou velkou ofenzivu v severosyrské provincii Idlib, kde se tísní tři miliony civilistů a několik desítek tisíc povstalců a bojovníků al-Káidy, připomíná Washington Post. Soudí, že to by teoreticky mohlo poskytnou Jeffreymu prostor pro diplomacii.

Spojené státy však podle vlivného serveru postrádají účinné páky na Asadův režim. “Mohou jen doufat, že další aktéři – Turecko, Izrael a Rusko – nějak vytvoří podmínky pro mír a íránský odsun,” varuje editorial. Končí konstatováním, že v opačném případě se USA v Sýrii dlouhodobě zaseknou a nebudou moci odejít, ani kontrolovat vývoj událostí.

(eurozpravy.cz, foto: Pixabay)

 

Přejít nahoru