Američané posilují ve Středomoří, připravují se k bitvě

Ponorka je vyzbrojena střelami Tomahawk, což je americká manévrující podzvuková letounová střela s plochou dráhou letu, s dlouhým doletem, použitelná za každého počasí. Je využitelná proti námořním i pozemním cílům, v současnosti je ve výzbroji hladinových lodí a ponorek.

„Víceúčelová atomová ponorka USS Newport News vplula včera do Středozemního moře,” informoval strategický portál Sentinel. Podmořská trasa ponorky byla zveřejněna na portálu  Navy Vessels, který sleduje pohyby amerických lodí.

Jaderná ponorka Newport News je 39. lodí třídy Los Angeles. Pojmenována  byla po městě Newport News ve Virginii,  ponorka zahájila svou činnost  v roce 1986. Její délka je 110 metrů, posádku tvoří 134 lidí, odpalovací rampy umožňují raketám Tomahawk vertikální start.

 

V březnu opustila ponorka Newport News základnu amerického námořnictva v Norfolku pro plánované nasazení v severním Atlantiku. Ponorka navštívila přístavy Norska a Skotska a 30. srpna dorazila do Gibraltaru.

Od 1. do 8.září Rusko provádí rozsáhlé vojenské cvičení ve východním Středomoří. Je zapojeno 26 lodí ruského  námořnictva, včetně dvou ponorek, stejně jako 34 letadel námořního letectva a vzdušných síl Ruské federace.

14.dubna tohoto roku USA, Velká Británie a Francie odpálily na Sýrii více než 100 řízených střel. Podle prvních odhadů bylo velké množství syrskou vzdušnou obranou sestřeleno – hovořilo se až o 71 raketách.

(prvnizpravy.cz, foto: Sputnik)

Přejít nahoru