CM: S příchodem C-300 do Sýrie čeká na F-35 „PR katastrofa”!

Ale Tel Aviv může udělat zoufalý krok a za pomoci amerických F-35 zaútočit na ruský systém. Bitevnici budou sestřeleni a způsobí to nenapravitelné škody na americkém vojensko-průmyslovému komplexu, je přesvědčen autor článku.

Dodání ruských protiletadlových raketových systémů S-300 do Sýrie by mělo být méně důležité pro Tel Aviv a ve větší míře pro Washington, uvedl Contra Magazin. Faktem je, že Izrael má v provozu několik stíhaček F-35 a podle dostupných informací jsou používány v Sýrii k napadání iránských konvojů se zásobami pro Hizballáh.

S příchodem S-300, které jsou integrované do ruského velitelského, řídicího a komunikačního systému (C3) do regionu, existuje vážné riziko, že Izrael, který nebude schopen ovlivnit situaci v Sýrii, provede zoufalý manévr a zaútočí pomocí těchto letadel na ruské systémy raketové obrany. V důsledku toho může být F-35 sestřelen, což způsobí nenapravitelné škody na americkém vojensko-průmyslovému komplexu. Podle autora to bude skutečná „PR katastrofa”.

To vysvětluje, proč Izrael, stejně jako možná i Spojené státy, již více než pět let vyvíjely na Moskvu obrovský tlak, aby zabránily dodávce S-300 do Íránu a Sýrie. Situace tohoto druhu nám umožňují srovnávat zbraně přímo a to nevyhnutelně povede k identifikaci slabých stránek a špatné kvality amerických výrobků.

Tel Aviv má tendenci dávat své zájmy nad ostatní, takže by nebylo překvapující, kdyby S-300 napadl, a tak zátáhl Washington hlouběji do konfliktu. V budoucnu existují pouze dva scénáře. Spojené státy mohou přímo zasahnout do vojenského konfliktu v Sýrii, což je v současné situaci velmi obtížné si představit, nebo to dovolit situaci, kdy budou bojové schopnosti F-35 ohroženy. Stíhačka nemůže zvládnout protiletadlový raketový systém, který se změnil téměř o půl století. Zkušenosti s S-300, které Řecko koupilo před léty a byly zkoumány jak Izraelci, tak Američany, jsou už nepoužitelné, protože došlo v Rusku k masivní modernizaci systému.

Program na vytvoření F-35 stojí Spojené státy miliardy dolarů a brzy bude jeho hodnota přesahovat jeden bilion. Washington prodal bitevniky desítkám různých zemí, s nimiž byly uzavřeny desetileté smlouvy. F-35 byl navržen jako víceúčelový stíhač a v budoucnu se měl stát základem ozbrojených sil NATO a jeho spojenců.

Ale nyní může Izrael pokračovat ve svém vlastním sobectví a zmařit plány Washingtonu a poškodit další prodeje Washingtonu. Tel Aviv nemůže ovlivnit události v Sýrii a navíc ztratil schopnost volně létat po celém Středním východě – tyto faktory mohou tlačit Izraelce do zoufalé akce.

Washington se ocitl v nezáviděníhodné situaci a zřejmě už nemůže ovlivnit Izrael, protože ztratí kontrolu nad událostmi v Sýrii, tvrdí autor. Rusko tím, že zřídílo kontrolu nad nebem nad Sýrií, posílí svou vojenskou prestiž a zvýší objem vývozu zbraní. Tato možnost vyvolává u pracovníků Pentagonu a Lockheed Martin bezesné noci.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru