Jak posádka amerického tanku „Abrams” ohodnotila ruskou „Armatu”?

Americká tanková posádka, která poskytla rozhovory pod podmínkou anonymity, ohodnotila platformu “Armata” za obecně efektivní a zároveň upozornila na bezpečnost posádky bojového vozidla.

Současně Američané zkritizovali systém automatického nabíjení tanku, označili ji za nepraktickou a uváděli výhody manuálního nabíjení nábojů, které se používá v Abramsu.

Posádky tanků také vyjádřily názor, že složitost plně automatizované věže T-14 by mohla selhání posádky v případě jakéhokoli výpadku během bitvy.

Hlavní bojový tank T-14 „Armata” je jediný tank ve světě třetí poválečné generace. Práce na jeho vytvoření byly zahájeny v roce 2010.

Tank je vybaven 125 mm hladkým kanónem 2A82 (s možností instalace 152 mm typu 2A83) s plně dálkově ovládaným digitálním zařízením. Za mohutným čelním pancírem je izolovaná pancéřová kapsle s posádkou, která umožňuje tankistům přežít i při přímý zásah věže a vzplanutí střeliva.

Tank může odolat čelnímu nárazu nejmodernějších a slibnějších typů protitankových střel. Moskva podepsala koncem srpna smlouvu na 132 platforem T-14 a T-15, přičemž prvních devět bude dodáno v roce 2018 a zbytek do roku 2021, uvedla agentura TASS.

M1 Abrams se 120 mm kanónem je hlavní bitevní tank Spojených států. Sériově vyráběné jsou od roku 1980. Je ve službě v armádě a námořnictvu Spojených států, Egypta, Austrálie a Maroka, stejně jako v řadě států Středního východu.

Mezi nedostatky tohoto bojového vozidla, odborníci nazývají malou sílu pancířů na straně trupu, absenci automatického nakladače a vysoké náklady na každou jednotku.

(prvnizpravy.cz, foto: Sputnik)

Přejít nahoru