Spojené státy vyšlou další lodě do Tchaj-wanského průlivu

Operace, která je v současné době ve fázi plánování, by zahrnovala alespoň dvě lodě na vícedenní misi, potvrdili úředníci, píše se v článku The Wall Street Journal.

Americké manévry, pokud k nim dojde, přichází v době zesíleného napětí mezi Washingtonem a Pekingem. Tchaj-wan, který Čína neuznává, se tak může stát  „spouštěčem“ konfliktu, neboť Spojené státy naopak demokratickou vládu Tchaj-wanu uznávají.

 

„USA budou ve vzduchu, na moři, budou zkrátka všude tam, kde to mezinárodní právo dovolí, a povzbuzujeme všechny národy, aby si svá práva také prosazovaly a dělaly totéž co my,“  řekl Mattis, americký ministr obrany, na setkání států jihovýchodní Asie ASEAN.

 

Americké velitelství v Tichém oceánu odmítlo komentovat své plánované mise.

Zatímco Spojené státy uznávají, že Peking vidí Tchaj-wan jako součást Číny, tak Tchaj-wan je naopak přesvědčen, že americká přítomnost v průlivu potvrzuje jeho nezávislost.

Začátkem tohoto měsíce americký viceprezident Mike Pence v projevu ocenil tchaj-wanskou “demokracii”, ale uvedl, že USA budou i nadále dodržovat politiku jedné Číny, kdy Peking tvrdí, že Tchaj-wan je součástí čínského území.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru