V USA odhadli šance na úspěch ve válce s Ruskem a Čínou

Tento závěr je obsažen ve zprávě strategického výzkumného institutu Heritage Foundation ve Washingtonu.

Podle dokumentu schopnost Spojených států vést souběžné nepřátelské operace se dvěma velkými zeměmi, například s Ruskem a Čínou, získala „okrajové” ohodnocení, tedy nikterak efektivní.

Autoři studie podtrhují vysokou míru ohrožení národních zájmů USA, způsobenou, jak formuluje Pentagon, „hrozbami 4 + 1″ – Ruskem, Čínou, KLDR, Íránem a terorismem.

Ve zprávách nadace Heritage Foundation schopnost, možnost a připravenost americké armády reagovat na hrozby obdržela jeden z pěti indexů: „velmi slabou”, „slabou”, „okrajovou”, „silnou” a „velmi silnou”.

Nedávno se americký zdroj specializující na vojenské záležitosti We are the Mighty vysvětlili nemožnost dobýt Rusko drsnými klimatickými podmínkami, rozsáhlým územím a armádou, ale také zvláštnosti národní identity. „Rusové raději svoji zemi zničí, než ji nechají jakémukoliv útočníkovi,” uvedl článek. Útočníci by si měli pamatovat, že budou muset bojovat s „každým Rusem v 11 časových pásmech”, uvedla publikace.

Nemožnost dobýt Čínu vysvětlila publikace 1,3 miliardami obyvatel země. Dalšími faktory se považuje velká rozloha státu, rozptýlenost obyvatelstva, stejně jako rozvinutá ekonomika, která kopíruje technologický pokrok jiných zemí, což může vést k silným ozbrojeným silám.

(prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru