China Daily: Alibaba odmítla vytvořit 1 milion pracovních míst v USA!

Podnikatel dal takový slib Donaldu Trumpovi po jeho volebním vítězství, ale americká cla radikálně změnila situaci, napsal deník China Daily.

Mnoho známých čínských podnikatelů a ekonomických odborníků kritizovalo nejnovější americké cla týkající se zboží ze říše Středu, uvedl China Daily. Odborníci označují tuto iniciativu USA za „iracionální” a „destruktivní” pro obchodní kruhy obou zemí.

V reakci na rozhodnutí Washingtonu Jack Ma, zakladatel a šéf Alibaba Group, jednoho z největších e-komerčních gigantů, uvedl, že kvůli rostoucím obchodním sporům mezi oběma zeměmi jeho společnost již neplánuje vytvořit ve Spojených státech 1 milion pracovních míst. V exkluzivním rozhovoru s Xinhua Ma poznamenal, že tento slib dal v lednu 2017 jako znamení „přátelské spolupráce mezi oběma stranami a ve prospěch racionálního a objektivního obchodu dvoustranného obchodu”.

Nyní však podle čínského podnikatele Čína a Amerika již nesdílejí společnou věc – a za současných podmínek je nemožné slib realizovat.

Předtím Washington oznámil nová cla na čínské zboží v celkové výši 200 miliard dolarů. Peking naopak oznámil, že uloží dodatečné poplatky na produkty dovezené z USA za 60 miliard dolarů. Číňané zdůrazňují, že kvůli jednostranným opatřením USA trpí nejen čínské podniky, ale také zahraniční a mezinárodní obchod. Aby pomohla společnostem vyrovnat se s těmito obtížemi, budou čínské orgány spolupracovat s WTO na vytvoření speciálního balíčku opatření, který zjednoduší obchodní operace.

Peking vyzývá čínské společnosti, aby hledaly nové partnery mimo Spojené státy – v Evropě, Africe a zemích zapojených do projektu „jeden pás – jedna cest“. Ve svém rozhovoru Ma prohlásil, že vidí dobré vyhlídky v rozvíjejících se ekonomikách Evropy, Ruska, jihovýchodní Asie, Afriky a Jižní Ameriky.

„Ale budeme i nadále tvrdě usilovat o udržení zdravého vývoje čínsko-amerického obchodu,”dodal podnikatel.

(prvnizpravy.cz, foto: Fortune)

Přejít nahoru