Bundeswehr: 60 procent nové techniky není bojeschopné

Ze 71 vloni dodaných bojových vozidel pěchoty (BVP) Puma je v současné době k dispozici 27, odpovídal Peter Tauber (CDU), státní tajemník ze spolkového ministerstva obrany, na otázku Matthiase Hohna poslance  strany Die Linke o stavu techniky Bundeswehru.

Dokonce i nová jednotka letectva funguje jen částečně. Tři ze čtyř Eurofighterů, které byly dodány v loňském roce, nejsou v tuto chvíli nejsou v provozu. Jejich znovuuvedení do provozu se očekává v nejbližší době.

Pouze dva ze sedmi nových vrtulníků Tiger jsou v současnosti k dispozici. V případě transportních helikoptér NH90 jsou to čtyři ze sedmi. Čtyři z osmi dopravních letadel A400M jsou připraveny k použití. Celkově je provozní připravenost uvedených zbraňových systémů přibližně čtyřicetiprocentní.

 

„Provozní připravenost zbraňových systémů podléhá silným výkyvům v důsledku technických změn a může poskytnout jen omezený závěr o provozní připravenosti armády,“  píše se v odpovědi.

Deník Bild dříve uvedl, že ministryně obrany Ursula von der Leyenová byla obviněna ze zatajení poruchovosti vojenské techniky a„vylepšování statistik”. Podle článku nebyla v loňském roce v provozu žádná německá ponorka, bylo možné použít méně než polovinu fregat a tanků a jen jeden ze tří bojových vrtulníků. Navíc korvety, o jejichž„bojové připravenosti“ von der Leyenová mluvila, neměly žádné zbraně, lodě neměly řízené střely a ponorky neměly kompletní posádku.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru