Daily Express: Rusko varuje USA před provokativní jadernou strategií!

Kreml již vydal varování, že „cílené” jaderné útoky na jakýkoli kontinent může vyvolat třetí světovou válku a jadernou katastrofu, uvedl The Daily Express.

Rusko varovalo, že aktualizovaná americká strategie, umožňující „omezené” použití jaderných zbraní k „předcházení útoku”, by mohla vyvolat třetí světovou válku, kdyby se Pentagon skutečně rozhodl ji implementovat do praxe. Navíc toto „ostré varování” zaznělo jen den poté, co Kreml prohlásil, že v blízké budoucnosti „nedoufá” ve zlepšení již napjatých vztahů mezi USA a Ruskem, napsal Daily Express. Drsná prohlášení představitelů obou mocností může naznačovat nebezpečí nového „jaderného závodu”, uvedl článek.

Zejména bývalý zástupce náměstka ministra obrany pro strategii a rozvoj ozbrojených sil Elbridge Colby, který zastával vysoké posty v administrativě Donalda Trumpa, navrhl použití taktických jaderných zbraní k „cíleným útokům” na „předcházení útoku” z Ruska nebo Číny. Colby odhalil podstatu této strategie ve svém článku pro časopis Foreign Affairs pod názvem „Pokud chcete mír, připravte se na jadernou válku”. Podle jeho názoru by USA měly vyvinout nový arzenál jaderných zbraní s nížším explozivním účinkem, které by měly být součástí širší strategie „snižování ofenzivních schopností Ruska nebo Číny proti americkým spojencům bez vyvolání jaderné apokalypsy”, vysvětlil Daily Express.

Jak Colby věří, demonstrovat potenciálním protivníkům, že Spojené státy mají takovou schopnost, bude „nejlepším způsob, jak se vyhnout nutnosti toho, aby to bylo uvedeno v činnost”. Nicméně Rusko okamžitě odsoudilo tyto plány jako „nezodpovědné a nebezpečné” a varovalo, že použití jaderných zbraní v cílených útocích „se rovná hraní si ďáblem”, zdůraznil článek. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharova prohlásila novinářům, že jakékoli použití jaderných zbraní, bez ohledu na jejich sílu, povede k celosvětové katastrofě a požadovala, aby Washington přesně objasnil, kde a na jakém kontinentu plánuje tyto „omezené operace” jaderných zbraní použít a realizovat takovou nebezpečnou strategii.

Moskevské „ostré varování” zaznělo jen den poté, co Kreml prohlásil, že nyní „není naděje” na zlepšení již napjatých vztahů mezi USA a Ruskem, ale stále je „otevřeno dialogu”, poznamenal Daily Express . „Můžeme s velkým přesvědčením předpokládat, že samozřejmě, řekněme na obzoru neexistují žádné jasné vyhlídky na normalizaci rusko-amerických vztahů. To ale neznamená, že se nepokusíme o dialog, že nechceme dialog, protože stále máme mnoho problémů, které vyžadují naši rusko-americkou komunikaci. Jedná se o otázky stability a kontroly zbraní. Bez rozhovorů se tyto problémy samy nevyřeší,” řekl mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov, který komentoval poslední výsledky střednědobých voleb ve Spojených státech.

(prvnizpravy.cz, foto: Pixabay)

Přejít nahoru