National Interest: Proč Rusko nepotřebuje nové zbraně, aby zničilo…

V publikaci se uvádí, že Rusko má přibližně 528 balistických raket na zemi a ponorkách, avšak pro ukončení existence Spojených států jako státu je postačující jen malá část z nich.

Podle časopisu nemají Spojené státy významnou ochranu proti balistickým střelám. V současné době se země může jen s omezeným úspěchem pokusit vyvinout systém, který by přinejmenším mohl sestřelit rakety, které byly vypuštěny „malými mocnostmi”, jako je KLDR (zdá se, že NI poněkud podceňuje “síť” protiraketové obrany, které se USA snaží vytvořit po celém obvodu Ruska – pozn. red.)

 

Washington se v minulém století snažil vytvořit ochranu před balistickými střelami: program Safeguard v šedesátých letech a program Reaganových  „hvězdných válek” v osmdesátých letech minulého století. Nicméně, jak NI napsal, „žádný rozumný člověk” se nemůže domnívat, že budoucí programy budou schopny zaručit, že budou tak neprostupné, že mohou zastavit každou z hlavic blížící se rychlostí 20krát rychleji než je rychlost zvuku.

Publikace tedy poněkud fatalisticky zdůrazňuje, že nejnovější zbraň Ruska byla vytvořena doslova proto, aby pronikla do obrany, která prostě není a je nepravděpodobné že bude.

V polovině října Vladimir Putin oznámil, že Rusko v příštích měsících uvede do provozu komplexy „Avangard“.

Na začátku března sdělil před federálním shromážděním vytvoření systému „Avangard“, který je schopen létat v hustých vrstvách atmosféry na mezikontinentální vzdálenosti, s hypersonickou rychlostí překračujícím 20tinásobně rychlost Machu. V červenci oznámilo ruské ministerstvo obrany zahájení sériové výroby hypersonických hlavic „Avangard“.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru