Nejméně 13 zemí navzdory sankcím chce koupit ruský systém S-400

Saúdská Arábie, Katar, Alžírsko, Maroko, Egypt, Vietnam a Irák diskutují o koupi raketového systému S-400 z Ruska. USA očekávají, že několik zemí pod politickým tlakem USA si to rozmyslí.

S-400, mobilní raketový protiletecký a protiraketový systém, je odpovědí Kremlu na americké platformy Patriot a THAAD. Lockheed Martin vyrábí systém THAAD  a Raytheon vyrábí systém Patriot.

Jakékoli případné ekonomické nebo politické sankce by spadaly pod zákon o potlačení amerických protivníků prostřednictvím sankcí, který prezident Donald Trump podepsal v srpnu roku 2017. V září USA uvalily sankce na Čínu za nákup stíhacích letadel a raket z Ruska. USA by však mohly udělit výjimky.

Čína, Indie a Turecko již s Kremlem uzavřely kupní smlouvy. Čína, která je zapojena do obchodního boje se Spojenými státy, je v polovině doby  konečné dodávky systému S-400. Indie, největší odběratel ruských zbraní, podepsala smlouvu s Moskvou o S-400 minulý měsíc. Turecko, spojenec NATO, má v příštím roce dostat svůj systém S-400 a očekává se, že systém bude připraven k použití do roku 2020.

Na otázku, proč se některé země snaží koupit systém S-400 namísto amerických systémů Patriot nebo THAAD, jeden z agentů zpravodajské správy vysvětlil, že zahraniční vojáci nejsou ochotni akceptovat těžkopádný proces nákupu zbraní od americké vlády .

„Mnohé z těchto zemí nechce čekat na regulační překážky USA,” uvedla tato osoba. „S-400 má menší vývozní omezení a Kreml je ochoten urychlit prodej přeskakováním jakýchkoli regulačních překážek. Je to jako když si to koupím v obchodě z regálu,” dodal zdroj.

I když není jasné, kolik uvedené země zaplatí  za jeden systém, ruské zbraně jsou obecně považovány levnější než americké zbraně a „pracují“ í bez rozsáhlé údržby.

Další osoba, která je obeznámená s touto záležitostí, uvedla, že Moskva obvykle dodá první systémy do dvou let od podpisu smlouvy, což je časová osa, kterou USA pravděpodobně nejsou schopny dodržet.

Systém S-400, nástupce raketových systémů S-200 a S-300, debutoval na světové scéně v roce 2007. V porovnání s americkými systémy je ruský S-400 schopen zapojit širší spektrum cílů, v delších vzdálenostech a proti více hrozbám současně.

Pokud jde o schopnost, jeden zdroj poznamenal, že zatímco neexistuje žádná dokonalá zbraň, S-400 předčí dokonce i THAAD, americký  „drahokam“  pro raketovou obranu.

„Žádný jiný americký systém neodpovídá schopnostem S-400,  chránit velké rozlohy vzdušného prostoru na tak dlouhé vzdálenosti,” řekl zdroj, který nebyl oprávněn veřejně mluvit.

S-400 se může zaměřit na vysokoletící a neviditelné cíle, jako jsou stealth bombardéry, letadla, řízené střely, přesně řízená rakety a některé taktické balistické rakety, dodal zdroj. Ruský systém je také schopen chránit před útokem  rojů.

„Jsou to nejzajímavější geopolitické aspekty nabídek S-400,” řekl Thomas Karako, ředitel Projektu raketové obrany v Centre pro strategická a mezinárodní studia.

Karako zdůraznil, že navzdory chuti k ruskému systému, S-400 dosud neviděl v boji, na rozdíl od amerického systému protiraketové obrany Patriot.

„Zdá se, že Rusko využívá prodeje letecké obrany v mnohem větším politickém a ekonomickém rámci,” uvedl Karako.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru