NI: Pentagon má obavy z ruského systému S-500

Většina technických charakteristik nového systému zůstává v tajnosti, ale ruský “Sputnik“ tento týden uvedl, jaké technické vlastnosti bude mít S-500, píše Zachary Keck v National Interest.

 

S-500 by měl likvidovat cíle ve výši 60 kilometrů,  což je více než všechny stávající systémy protiraketové obrany, je to blízko vesmírné zóně, kde většina zahraničních vojenských satelitů obíhá kolem naší planety. V současnosti obíhají  družice v mnohem vyšší hladině než je šedesát kilometrů a tedy pravděpodobně mimo dosah S-500.

S-500 bude schopen detekovat a současně napadnout až deset hlavic balistických raket letících rychlostí více než 4 míle za vteřinu. Bude také mít několik odlišných radarových systémů zaměřených na různé cíle. Například systém bude mít různé radary pro detekci letadel, vrtulníků, dronů a raket. Je známo, že radar Jenisej je vybaven anténou s fázovým uspořádáním pro detekci a sledování vzdušných cílů v celém rozsahu nadmořských výšek, poskytuje identifikace “přítele nebo nepřítele”a stanovení prioritních cílů.

V článku se dále popisuje vlastnosti rakety 40N6, která má obrovský rozsah 400 kilometrů. 40N6 je dvoustupňová raketa na tuhá paliva, která dokáže dosáhnout rychlosti devětikrát vyšší než je rychlost zvuku. Zpráva také tvrdí, že třicet tři metrů dlouhá raketa má hlavici s rozsahem 310 kilometrů a 95 procentní přesností. Raketa 40N6 byla obvykle spojována se systémem S-400.

Zdá se tedy, že systém S-500 nebude úplně nový, protože bude nejprve začleněn do alespoň některých existujících ruských systémů S-400. Moskva tvrdí, že tato raketa bude schopna zapojit se do hypersonálních střel a mohla by být upravena tak, aby atakovala družice. Ale Rusko souhlasilo s prodejem rakety 40N6 Indie a Číny jako součástí svých balíčků systémů protiraketové obrany S-400.

Jak již Dave Majumdar poznamenal, zatímco většina ruského obranného průmyslu utrpěla po zhroucení Sovětského svazu, Moskva pokračuje ve vývoji kvalitních systémů letecké a protiraketové obrany. To je zřejmé ze systémů, jako jsou S-400, S-300VM4 a S-350. Po nasazení se očekává, že S-500 bude propojen s těmito stávajícími systémy, aby poskytoval integrovaný obranný systém. Podle Majumdara se někteří úředníci obrany USA obávají, že tento systém bude tak schopný, že by mohl představovat problémy pro nevidtelné bojové letouny, jako jsou F-22, F-35 a B-2.

(prvnizpravy.cz, foto: archiv)

Přejít nahoru